Dalajlama přijel na Tchaj-wan utěšit oběti tajfunu

Tchaj-pej - Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel na Tchaj-wan – chce utěšit obyvatele jižní části ostrova, kterou nedávno zasáhl tajfun Morakot. Čína je jeho návštěvou pobouřena. Tchaj-wan totiž pokládá za své území a dalajlamu za separatistu. Tchajwanská vláda cestu povolila, když se na ni snesla kritika za pomalou pomoc trpícím.

„Jsem mnich. Požádali mě, abych se před lidmi pomodlil za klid a mír,“ vysvětlil dalajlama tisku. Tibetský duchovní vůdce okamžitě odjel do provincií postižených přírodní katastrofou – hlavně do oblasti Kao-siung, kde tajfun Morakot udeřil nejvíc. Celkem při řádění tajfunu zemřelo na 500 lidí a další dvě stovky se pohřešují.

„Navštívil jsem různé části světa a tam jsem mohl mít na programu politickou agendu… moje návštěva zde má čistě humanitární důvody,“ uvedl tibetský duchovní vůdce. Ten ještě před svým odjezdem na Tchaj-wan uvedl, že si nemyslí, že jeho návštěva by se stala ohniskem napětí mezi Tchaj-pejí a Pekingem. „Navštívil jsem mnoho zemí, a kromě Washingtonu, Štrasburku nebo Bruselu, kde jsem řešil i politické otázky, neměla žádná z mých cest politické pozadí,“ zdůraznil po zahájení čtyřdenní návštěvy ostrova.

V metropoli Tchaj-pej, kam dalajlama přijel, se shromáždilo asi 50 odpůrců jeho příjezdu. Šlo o přívržence tchajwanského sjednocení s Čínou. Demonstranti, kteří tibetského vůdce uráželi, se prý střetli s policií. Mnoho Tchajwanců však dalajlamovu návštěvu vítá.

Čína a Tchaj-wan zahájily přímé letecké linky 

Čína a Tchaj-wan ode dneška zahájily přímé letecké spojení pravidelně provozovanými linkami. Dosud na této trase létaly jen charterové lety. Končí tak šest desetiletí trvající zákaz leteckého spojení, který pevninská Čína zavedla poté, co se od ní Tchaj-wan odtrhl po skončení čínské občanské války v roce 1949. Tchajwanské a čínské aerolinky budou celkem provozovat 270 letů týdně, zatímco dosud létalo 108 charterových spojů týdně. Čínské aerolinie budou létat do osmi míst na Tchaj-wanu a tchajwanské aerolinky vyšlou letadla do 27 měst po celé Číně. Během dneška je plánováno 44 letů přes Tchajwanskou úžinu.