Izraelská armáda palbou zahnala palestinský člun

Jeruzalém - Izraelská loď vystřelila na palestinský rybářský člun u břehů pásma Gazy. Na jeho palubě vypukl požár, ale přesto se mu podařilo doplout do přístavu. Jeden rybář je zraněn. Palestinská strana uvedla, že na palubě bylo 20 lidí. Podle mluvčího izraelské armády člun překročil hranici a dostal se do zakázaných vod. Rybáři mají pro lov vymezenou plochu asi deseti kilometrů. Přístup do Gazy po moři je zcela pod kontrolou izraelského námořnictva.

Gaza, kterou řídí radikální islámské hnutí Hamas, je prakticky pod neustálou blokádou Izraele. Židovský stát tvrdí, že Hamas přepravuje do této palestinské enklávy zbraně, výbušniny a střelivo - především pašeráckými tunely. Pašování všeho možného od živých hospodářských zvířat až po naftu je v Gaze nezbytností i výnosným podnikáním.

Hamas si vybojoval kontrolu nad Gazou v roce 2006 a vypudil odsud umírněné hnutí Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Na hranicích mezi Izralem a Gazou je v posledních týdnech většinou klid, v neděli ale byly z pásma odpáleny tři rakety směrem na izraelský Sderot. Nikdo při útoku nebyl zraněn.

Hořící palestinský rybářský člun
Zdroj: ČT24