Podle Norska nemá šéf OSN páteř ani charisma

Oslo – Generální tajemník OSN Pan Ki-mun čelí nevybíravé kritice. V Norsku unikl na veřejnost dokument místního zastoupení při OSN, ve kterém se píše, že šéf OSN nemá páteř ani charisma a že může za nezdary při jednáních v Barmě, Súdánu nebo Srí Lance. Pan Ki-mun je v současnosti na pracovní návštěvě v Oslu.

„Samozřejmě taková kritika zabolí, ale mám své vlastní charisma a svůj vlastní styl vedení,“ vyjádřil se k tomu Pan Ki-mun v Oslu, kde vede jednání o klimatických změnách. I toto choulostivé téma se stalo terčem kritiky v norském dokumentu.

Podle interního spisu norského zastoupení OSN může jihokorejský šéf světové organizace za nezdar při mezinárodních vyjednáváních o strategii boje proti klimatickým změnám. Navíc je prý neúspěšný při řešení situace v Barmě, Súdánu nebo na Srí Lance. V dokumentu je pak Pan Ki-mun charakterizován jako člověk bez páteře a charismatu.

Zástupkyně norského velvyslance při OSN Mona Juulová v materiálu podle norských médií také napsala, že šéf OSN často v centrále v New Yorku propadá záchvatům hněvu, které zdejší pracovníky demotivují.

Pan Ki-mun ale tato slova nepotvrdil, když na kritiku zareagoval s ledovým klidem. Nechal se slyšet, že připomínky jsou vždy vítány. Sám se prý snaží o „neustálé zlepšování svých vlastních pracovních výkonů“. Bránil se také, že co se týče Barmy a Srí Lanky, úzce spolupracuje se zdejšími vládami. Poukázal i na pomoc OSN při přírodních katastrofách. Odpovědi na otázky novinářů nicméně ale předčítal z papíru.

Vydáno pod