Proti slovenskému jazykovému zákonu protestovalo 5000 lidí

Dunajská Streda (Slovensko) – Na fotbalovém stadionu v jihoslovanské Dunajské Stredě protestovalo proti sporné novele zákona na ochranu slovenštiny asi 5000 lidí. Akci zorganizovala opoziční Strana maďarské koalice. Zákon, který dnes vešel v platnost, umožňuje trestat nepoužívání slovenštiny v oficiálním styku, pokuty však chce ministerstvo vybírat až od ledna. Do té doby chce vysvětlit některé nejasné body.

„Na shromáždění zazněly ostré výhrady proti tomuto zákonu a proti zlomyslnosti, která je v něm obsažená,“ popsal zpravodaj ČT na Slovensku Ladislav Kerekeš.

„Musím upozornit Evropu na to, že na Slovensku není všechno v pořádku s aplikováním moci ze strany vlády a ani v menšinové oblasti to není v pořádku,“ řekl novinářům předseda SMK Pál Csáky.

Vstup Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Obyvatele jižních oblastí Slovenska, kde žije asi půlmilionová maďarská menšina, sváželi organizátoři na demonstraci autobusy. Podle poznávacích značek aut je přišli podpořit také lidé z Maďarska, Rumunska i Ukrajiny. Protestu se zúčastnili i zástupci maďarské akademie věd.

Proti shromáždění vystoupil předseda Slovenské národní strany Ján Slota. Považuje ho za zastírací manévr SMK, jak zmobilizovat maďarskou menšinu k vyvolání nepokojů a eskalování národnostního napětí v zemi.

Podle novely se ode dneška musí ve všech úřadech na Slovensku hovořit slovensky. Ve své mateřštině mohou příslušníci menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Ve slovenštině musí být i veřejná oznámení a tabule. Za porušování mají od ledna hrozit pokuty až 5000 eur (127 000 korun).

Protestovalo se také před slovenskou ambasádou v Budapešti, kam dorazilo asi 500 lidí. Ti předali slovenskému velvyslanci Peteru Weissovi petici, kterou žádají zrušení sporné novely. Asi 60 demonstrantů se sešlo i před slovenským velvyslanectví v Bruselu. Nacionalisté z Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) pak částečně zablokovali silnice vedoucí ke třem hraničním přechodům se Slovenskem.

Protest proti slovenskému jazykovému zákonu
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod