Íránský parlament odložil hlasování o důvěře Ahmadínežádově vládě

Teherán - Íránský parlament odložil hlasování o důvěře nové vládě staronového prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda na čtvrtek. Parlament musí schválit všech 21 kandidátů na ministry navržené prezidentem jednotlivě. V kabinetu by měly usednout tři ženy, což by bylo historicky poprvé od roku 1979. Admadínežád zvítězil ve volbách 12. června. Íránská opozice výsledky zpochybnila, po volbách vypukly masové demonstrace, které si podle oficiálních údajů vyžádaly 30 mrtvých, podle opozice přišlo o život téměř 70 lidí.

„Měli bychom zvolit ministry do zítřejšího (čtvrtečního) poledne (9:30 SELČ),“ řekl dnes poslancům předseda parlamentu Alí Larídžání.

Írán zřejmě odvolá 40 neloajálních velvyslanců

Írán se rozhodl odvolat 40 svých velvyslanců včetně několika těch, kteří se postavili na stranu protestujících po sporných prezidentských volbách. Polooficiální íránská tisková agentura Fars ale neupřesnila, kterých velvyslanců se odvolání týká. Předpokládá se, že noví velvyslanci budou vybráni z odborníků loajálních zásadám islámské revoluce z roku 1979. Oficiální představitelé íránské vlády se k této zprávě nevyjádřili.