Irský premiér je přesvědčen, že Lisabon v referendu napodruhé projde

Dublin - Irský premiér Brian Cowen dnes prohlásil, že neočekává, že by stoupenci Lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie utrpěli v říjnovém referendu porážku. Premiér se snaží přesvědčit Iry, kteří už jednou dokument v referendu odmítli, že Evropa je během nynější ekonomické recese bezpečný přístav. A podle posledního průzkumu Eurobarometr se k tomuto názoru začínají Irové přiklánět.

I tak ale není vůbec jisté, zda Irové v říjnovém referendu s reformní smlouvou, která zásadně upravuje většinu institucí v unii, vysloví souhlas. Podle agentury Reuters by se na výsledcích hlasování mohla projevit nespokojenost voličů s tím, jak si Cowen při boji proti recesi počíná. To by prý 2. října mohlo očekávaný výsledek „ano“ ohrozit více, než naznačují nejnovější průzkumy. 

Irové loni v červnu Lisabonskou smlouvu v referendu odmítli. Poté, co EU souhlasila, že Irsku poskytne záruky neutrality či o zachování jednoho komisaře EU, většina průzkumů naznačuje, že Irové v opakovaném referendu smlouvu schválí. 

Lisabonská smlouva, která by měla EU poskytnout větší hlas ve světových záležitostech, nemůže vstoupit v platnost, dokud ji neratifikuje všech 27 členských zemí unie. Prezidenti Polska a České republiky se dali slyšet, že se svým souhlasem se smlouvou počkají, dokud Irové neřeknou „ano“.