Su Ťij se odvolala proti rozhodnutí o prodloužení domácího vězení

Rangún – Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij, které počátkem srpna soud prodloužil domácí vězení o dalších 18 měsíců, se proti tomuto rozhodnutí odvolala. Informoval o tom dnes jeden z jejích obhájců. Su Ťij si vysloužila od soudu tento trest za to, že ve svém domě údajně dva dny ukrývala Američana. Su Ťij se ale brání, že muž přišel sám, aniž by ho zvala. Soud v Rangúnu bude už v pátek rozhodovat o tom, zda odvolání Su Ťij přijme.

Su Ťij byla 11. srpna odsouzena v ostře sledovaném procesu k osmnáctiměsíčnímu prodloužení domácího vězení za údajné porušení pravidel, za kterých byla v minulosti zadržována. 

Nejznámější barmská disidentka byla odsouzena proto, že v květnu nechala ve svém domě přenocovat Američana Johna Yettawa. Ten obešel stráž a potají připlaval až k domu barmské disidentky. Ta tvrdí, že jej několikrát vyzývala, aby dům opustil, to ale udělal až po dvou dnech. Při návratu ho zadržela stráž. 

Zvláštní soud nejprve oznámil, že Su Ťij dostane tři roky vězení a nucených prací, ale vojenská junta trest vzápětí snížila na půldruhého roku domácího vězení.