Zrušte Švýcarsko a vymažte ho z mapy, navrhuje Kaddáfí

Curych (Švýcarsko) – S kuriózním, i když vážně míněným návrhem údajně přišel na půdě OSN libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Doporučuje prý rozpustit Švýcarsko a rozdělit jeho území mezi Francii, Itálii a Německo. O jeho požadavku by mělo jednat nadcházející Valné shromáždění OSN, které se sejde v New Yorku 15. září. Se stejným návrhem přišel Kaddáfí už v červenci během summitu zemí G8 v Itálii, nyní ho ale oficiálně předložil OSN k posouzení. Švýcarské televizi to v pořadu 10 vor 10 řekla místopředsedkyně zahraničního výboru dolní komory švýcarského parlamentu Christa Markwalderová. Podle švýcarského deníku Tages-Anzeiger nicméně OSN o žádném podobném návrhu neví a domnívá se, že se Markwalderová mýlí.

Údajný Kaddáfího návrh zřejmě souvisí s loňským zatčením jeho syna Hannibala v Ženevě, kvůli němuž se vážně zhoršily vztahy mezi oběma zeměmi. Libyjci už přes rok zadržují dva švýcarské obchodníky a nedovolují jim opustit zemi, omezili lety do Švýcarska i vydávání víz Švýcarům. Tripolis také oznámil, že alpské republice pozastaví dodávky ropy. Švýcarský prezident se přitom před dvěma týdny za zadržení Hannibala Kaddáfího a jeho ženy libyjské vládě oficiálně omluvil.

Libye má tento rok zástupce v předsednictvu Valného shromáždění. Švýcarská diplomacie se podle Markwalderové nyní snaží zabránit tomu, aby na půdě Valného shromáždění propukla skandální výměna názorů. Tages-Anzeiger nicméně cituje profesorku mezinárodního práva Basilejské univerzity Anne Petersovou, která tvrdí, že Kaddáfího návrh nemá šanci na úspěch. Útokem na suverenitu států podle ní libyjský vůdce hrubě porušuje mezinárodní právo.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24