Mezi prezidenty Slovenska a Maďarska v rozhovoru pro FAZ sršely blesky

Berlín - Slovenský a maďarský prezident se v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung navzájem obvinili z odpovědnosti za vyvolání krize ve slovensko-maďarských vztazích. Podle slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče Budapešť stále pohlíží na Slovensko jako na své území, jeho maďarský protějšek László Sólyom to ale odmítl a obvinil naopak Slováky, že utlačují maďarskou menšinu na jihu Slovenska.

Gašparovič označil za provokaci srpnovou Sólyomovu cestu na odhalení sochy uherského krále svatého Štěpána v Komárně, kvůli níž Bratislava před dvěma týdny zakázala Sólyomovi vstup na Slovensko. Sólyom naopak jako příklad útisku maďarské menšiny uvedl kontroverzní novelu slovenského jazykového zákona, která umožňuje pokutovat menšiny za nepoužívání slovenštiny v úředním styku. Novela začala platit 1. září a podle Bratislavy má posílit postavení slovenštiny. Sólyom naopak prohlásil, že vedla k nepřehlédnutelnému zhoršení postavení maďarské menšiny.

Maďarský prezident deníku řekl, že novela porušila dvoustranné dohody a je v rozporu s mezinárodními normami, což ale Gašparovič odmítl. Odepření vstupu na slovenské území je podle Sólyoma porušením evropského práva a poškodilo to prý také maďarská práva. Je proto přesvědčen, že se tímto sporem musí zabývat EU. S tím ale nesouhlasí slovenský prezident, který je proti „internacionalizaci problému“.

Bajnai chce dát Ficovi návrhy k zlepšení vztahů obou zemí

Maďarský premiér Gordon Bajnai chce svému slovenskému protějšku Robertu Ficovi za několik dní předložit konkrétní návrhy ohledně zlepšení vztahů obou zemí, zatím ale nechtěl o navrhovaných krocích sdělit žádné podrobnosti. Oba premiéři se sejdou 10. září v příhraničním městě Szécsény na severu Maďarska. Maďarský ministr zahraničí Péter Balázs dnes řekl, že Budapešť nepůjde na jednání s žádnými předběžnými podmínkami a totéž očekává od Bratislavy.

Gordon Bajnai
Zdroj: ČT24/www.daylife.com
Vydáno pod