Kwaśniewski spolupracoval s tajnou policií, tvrdí historici

Varšava - Už příští měsíc by měla v Polsku vyjít kniha, podle které spolupracoval bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski s komunistickou tajnou policií. Dokazují to prý dokumenty, které objevil polský Institut národní paměti. Kwaśniewski to ale popřel, prý nikdy na takovou spolupráci nepřistoupil, navíc před devíti lety získal lustrační osvědčení. Institut i tak ale knihu vydá.

Oba polští prezidenti po roce 1989 - Lech Wałęsa a Aleksander Kwaśniewski - mají sice rozdílné životopisy, jedno je ale spojuje. Podle historiků z Institutu národní paměti byli tajnými agenty komunistické policie.

Kwaśniewski nařčení z vědomé spolupráce popírá. Stanovisko institutu chápe jako mstu za to, že práci historiků hledajících v archivech dlouhou dobu kritizuje. Navíc se bývalý prezident odvolává na lustrační osvědčení staré devět let. „Nedonášel jsem a neplnil jsem žádné úkoly,“ říká Kwaśniewski.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Aleksander Kwaśniewski, bývalý polský prezident:

„To není žádný Institut národní paměti, ale institut lhaní národu.“


Institut ale tvrdí, že objevil nové dokumenty. Ty dosud nikdo kromě historiků neviděl. Nikdy nebyly publikovány a neměl je ani lustrační soud. Kwaśniewski byl polským prezidentem deset let, a přestože politickou scénu opustil před čtyřmi lety, stále patří k nejpopulárnějším politikům v zemi. Kniha o údajné spolupráci bývalého prezidenta s polskou obdobou někdejší československé StB vyjde v Polsku už příští měsíc.