Netanjahu výstavbu židovských osad jen tak nezastaví

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválí výstavbu stovek nových bytů v židovských osadách na Západním břehu Jordánu. Teprve potom bude zvažovat zpomalení rozvoje osad. Oznámili to jeho poradci. Krok ostře odsoudila Francie, kde dnes s prezidentem Nicolasem Sarkozym jednal předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Spojené státy tlačí na Izrael, aby v zájmu mírového procesu výstavbu osad úplně zastavil.

Poradci izraelského premiéra uvedli, že Netanjahu je ochoten zvážit zmrazení osad teprve poté, co by se vybudovaly nové byty a dokončila se také výstavba rozestavěných osad. Zastavení výstavby by se ovšem nevztahovalo na východní Jeruzalém, z nějž Palestinci chtějí vytvořit hlavní město svého budoucího státu.

Židovské osady

Výstavba židovských osad začala v roce 1967 krátce poté, co skončila takzvaná šestidenní válka. Úřady registrují na Západním břehu Jordánu celkem 121 osad, ve kterých žije 280 tisíc Izraelců. Od roku 2001 se populace v židovských osadách zvýšila o 5-6 %.

Toto území se má v budoucnu stejně jako pásmo Gazy stát budoucím palestinským státem.

Proti tomuto postoji se okamžitě ohradili Palestinci. Podle hlavního palestinského vyjednávače Saíba Irikáta je takový postup naprosto nepřijatelný.

Americký prezident Barack Obama již před časem prohlásil, že veškerá stavební aktivita na územích nárokovaných Palestinci musí přestat bez výjimek. A ve stejném duchu se nesl i dnešní komentář.

Bílý dům prohlásil, že další výstavba ohrozí možnost mírových jednání, a proto prý Spojené státy neuznají legitimitu dalšího rozšiřování osad, kterou žádá Izrael.  

Podle Spojených států je rozhodnutí Netanjahua v rozporu s izraelskými závazky přijatými v rámci takzvané cestovní mapy k izraelsko-palestinskému míru. 

I vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU Javier Solana dnes vyzval k zastavení veškerých židovských kolonizačních aktivit na palestinských okupovaných územích.

Největší židovská osada Maale Adumim
Zdroj: ČT24