Čína chystá monstrózní oslavy vzniku komunistické republiky

Peking - Čína se intenzivně připravuje na oslavy 60. výročí vzniku komunistické lidové republiky. Tamní televize přinesla mimořádné záběry z nácviku velké vojenské přehlídky, která bude 1. října v den výročí zlatým hřebem oslav. Přehlídka k čínskému Národnímu dni se koná v Pekingu jen jednou za deset let. Armáda slibuje, že ta letošní bude naprosto výjimečná.

Dril při nácviku je nekompromisní, 116 kroků za minutu, každý krok o délce 75 centimetrů. Vojáci to musí zvládnout i se zavřenýma očima. „Boty musí bít do země, pohled upřít vpřed a tělo napřímit!“ rozkazuje vrchní instruktor pěších pluků Jüan Ta-čching.

Do Pekingu přjedou 1. října muži i ženy ve zbrani. „Během tréninku klademe důraz na přímé řady a formace, ale zdůrazňujeme i celkový vzhled,“ uvádí vrchní instruktor námořních kadetů Lu Š.

Čína se chystá na oslavy (zdroj: ČT24)

Minulý týden přenesla armáda výcvik ze základen do Pekingu, na jednu noc neprodyšně uzavřela centrum. Tři desetiletí ekonomického růstu umožnily čínským ozbrojeným silám modernizaci. Oficiálně udávaný gigantický rozpočet na armádu zaostává podle odhadů za skutečnou sumou vydávanou na zbrojení. Očekává se proto, že 1. října Čína dopřeje světu výjimečný pohled nejen na synchronizovaný pochod vojáků, ale především na svou techniku, včetně nejmodernějších tanků, raketových ramp a nové generace stíhaček.

  • Nácvik slavnostní přehlídky v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1093/109231.jpg
  • Čínští vojáci cvičí na přehlídku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1093/109230.jpg
Vydáno pod