Astronauté z Discovery ukončili výstup do volného kosmu

Mys Canaveral - Astronauté z raketoplánu Discovery ukončili dnes v ranních hodinách SELČ třetí a poslední výstup do volného kosmického prostoru, při němž na vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) montovali nové antény a asi 20 metrů kabelu pro budoucí novou komoru stanice. V poslední fázi práce ale měli problémy s jedním z konektorů a museli nechat úkol nedokončený, oznámila agentura AP.

Úkolu se zhostili Američan Danny Olivas a Švéd Christer Fuglesang, kteří nainstalovali 18 metrů kabelu pro novou komoru, jež má k ISS dorazit v únoru. Připevnili nové antény pro GPS a nahradili část elektronického vybavení. Všechno probíhalo bez problémů, ale pak začal mít Fuglesang problém připojit jednu z kabelových spojek k panelu na ISS.

Navíc se mu uvolnila kamera na přilbě, takže letová kontrola místo sledování jeho práce dostávala jen roztřesené záběry otočené hlavou dolů. „Mysleli jsme, že tam provádí nějakou strach nahánějící akrobacii,“ hlásila pozemní letová kontrola. Výstup trval téměř sedm hodin.

Konec raketoplánů se blíží…

Během předchozích dvou výstupů astronauté vyměnili starou nádrž na chladicí čpavek a nahradili ji novou. Více než osmisetkilogramová nádrž byla nejtěžší předmět, s jakým kdy astronauté v kosmickém prostoru manipulovali. Discovery se má od ISS odpoutat v úterý, přistání na Mysu Canaveral se plánuje na pátek 11. září.

Lety raketoplánů mají skončit v roce 2010. Do té doby je naplánováno ještě šest letů k ISS, během nichž by mělo být dokončeno budování stanice. Náhrada za raketoplán zatím neexistuje, dopravu astronautů na oběžnou dráhu a zpět na Zem bude zajišťovat Rusko starými, ale osvědčenými loděmi Sojuz.

Vydáno pod