Za „nemravné“ nošení kalhot jde Súdánka na měsíc do vězení

Chartúm – Soud v Chartúmu dnes odsoudil súdánskou novinářku a aktivistku Lubnu Ahmad Husajnovou za nemravné chování. Údajně se jej dopustila tím, že se ukázala na veřejnosti v kalhotách, což podle úřadů v této islámské zemi ženám nepřísluší. Místo čtyřiceti ran rákoskou, které jí původně hrozily, ale dostala jen finanční pokutu ve výši pěti set súdánských liber, tedy necelých čtyř tisíc korun. Odmítla ale pokutu zaplatit, a půjde na měsíc do vězení.

Husajnovou a dalších 12 žen zatkla skupina policistů 3. července v jedné z chartúmských restaurací kvůli tomu, že na sobě měly kalhoty. Část z potrestaných prý pocházela z převážně křesťanského a animistického jihu, kde na rozdíl od Chartúmu islámské právo, podle něhož lze nošení kalhot hodnotit jako nemravné, neplatí. Deset z nich přesto přiznalo „vinu“ a dostalo deset ran bičem. Další se ale rozhodly kontaktovat právníky.

„Nezaplatím pokutu, raději půjdu do vězení,“ řekla novinářka, která chtěla soud přesvědčit o tom, že se nechovala nemravně. Obhájci jí přitom radili, aby pokutu zaplatila. Novinářka byla podle svého advokáta vzápětí po rozsudku dopravena do ženské věznice v Omdurmanu nedaleko Chartúmu. Husajnová se chce proti rozsudku odvolat. Je prý rozhodnutá jít s odvoláním až před ústavní soud, aby zrušil zákon obsahující trest bičování.

Známá novinářka se přitom hrozbě fyzického trestu mohla snadno vyhnout, protože pracuje pro OSN a požívá diplomatickou imunitu. Svou práci se ale údajně rozhodla opustit, aby přelíčení mohlo pokračovat. Ze svého procesu chce udělat celonárodní symbol. Možná chtěla napodobit příklad černošky Rosy Parksové, která odmítla v roce 1955 pustit v autobuse sednout bělocha. Rozpoutala tak americké hnutí za lidská práva. Na rozdíl od osamělé Parksové má ale Husajnová vlivné přátele. Její případ si vzal za svůj i francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

„Soud ji uznal vinnou, ale my víme, že je nevinná,“ řekl významný představitel Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí Jásir Arman. Podle Armana je výrok soudu protiústavní.

Novinářku podpořili demonstrací ženy v kalhotách

Před soudem se dnes za dohledu policie vybavené obušky a štíty shromáždilo asi 150 lidí, většinou žen. Některé na podporu známé novinářky nosily kalhoty. Proti demonstrujícím o chvíli později vystoupilo několik mužů v tradičním islámském oblečení. Husajnovou nazvali prostitutkou a požadovali přísný trest, jeden z nich pak roztrhal plakát podporující novinářku. Policie některé z demonstrantů zbila obušky a zakázala shromáždění fotografovat, uvedla AFP. Podle agentury zatkla asi 40 účastnic protestu.

Sporný článek 152 súdánského trestního zákoníku vstoupil v platnost v roce 1991, dva roky poté, co se do čela státu postavil generál Umar Hasan Bašír, který zahájil přeměnu Súdánu na stát s islámským právem. Zákon umožňuje potrestat až 40 ranami bičem kohokoli, kdo „spáchá nevhodný čin, čin narušující veřejnou morálku nebo nosí nevhodné oblečení“, uvedla AFP. Úřady by ale šaríu neměly uplatňovat na nemuslimy žijící v Chartúmu.