Ekologický dopad nedávných požárů u Atén bude značný

Atény - Ekologové varují před následky letošních rozsáhlých požárů v Řecku, které zničily i velkou část lesů v okolí Atén. Obyvatelé metropole to pocítí na horší kvalitě ovzduší - chybějí stromy, které dodávaly potřebný kyslík do ovzduší. Obavy zároveň panují z možných povodní během nadcházejícího podzimu. Zničený lesní porost byl totiž přirozenou překážkou prudkým větrům i dešťům. Letošní požár zničil přes 30 tisíc hektarů lesů, zemědělské půdy, olivových hájů a poškodil téměř 150 domů. Příčiny požárů se stále vyšetřují.

„Následky požárů budou zásadní, protože lesy kolem metropole filtrují ovzduší. Ztratili jsme velkou část plic Atén,“ říká ekolog Christos Zeferos. Dodává, že v případě prudkých dešťů hrozí v nížinách a v nízko položených částech hlavního města záplavy. „Zvýší se rychlost větru, protože budou scházet stromy, které by ho brzdily,“ vysvětluje Zeferos.

Následky požárů trpí i zvířata - mnoho jich uhořelo a spálené lesy jim teď neposkytnou dostatečné útočiště. Oheň zasáhl i ostrovy Zakynthos, Skyros nebo Rhodos. Podle odborníků jsou lesy ve středozemní oblasti v důsledku suchého a teplého počasí ke vzniku požárů náchylné. S ničivými plameny musejí hasiči v Řecku bojovat téměř každý rok.

Reportáž Klaudie Ružinské (zdroj: ČT24)
Spálený les u Atén
Zdroj: ČT24