Čeští kardiologové úspěšně čelí náhlé smrti sportovců

Praha - Smrt v přímém přenosu je čím dál častější. Každý rok na celém světě náhle zemřou stovky sportovců, naposledy v sobotu na Kladensku přímo během zápasu zahynul fotbalista těsně poté, co dal vlastní gól. Podle lékařů ve většině případů se sportovcům prostě zastaví srdce. Náhlé smrti sportovců se přitom dá předejít. Tvrdí to čeští kardiologové. Preventivní vyšetření ultrazvukem na mezinárodní úrovni už začala vyžadovat také fotbalová FIFA.

„Zjistili jsme, že náhlá smrt je u vrcholových sportovců šestkrát častější než u sportovců rekreačních,“ uvedl kardiolog Michael Asherman z 1. lékařské fakulty UK.

Vědci vytipovali dvacet hlavních příčin. Srdeční sval při tréninku zmohutní a při fyzické námaze může vzniknout porucha srdečního rytmu, která může být i smrtelná. Další početnou skupinou jsou nenápadné vrozené vady a záněty srdce. Všechny tyto poruchy však neodhalí obyčejné EKG. Jsou vidět až na ultrazvuku srdce. „Ultrazvuk bohužel nepatří mezi běžná vyšetření pro sportovce, ani vrcholové,“ konstatoval Asherman.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Podle lékařů jde riziko významně snížit, sportovce už začali vyšetřovat. Vyšetření je rychlé, trvá jenom půl hodiny. Jako první jím prošli reprezentanti v orientačním běhu. „V tuhle chvíli všichni reprezentanti mají teď takřka jistotu, že se jim náhlá smrt nemůže přihodit,“ dodal Asherman.