Izraelský dokument představuje příběhy dětí z osvětimského snímku

Bratislava - Jedním ze symbolů holokaustu je slavná fotografie dětí za ostnatým drátem koncentračního tábora v Osvětimi, kterou krátce po osvobození pořídil sovětský dokumentarista Alexandr Voroncov. V památníku Jad Vašem v Jeruzalémě vedli tyto děti jako Poláky, byly to ale slovenské děti, které se nedávno potkaly ve své vlasti. Příběh dětí z fotografie zfilmovala i izraelská televize, dokument nyní budou moci zhlédnout i diváci na Slovensku.

Mezi třinácti dětmi, které přežily hrůzy koncentráku, je i židovský chlapec Gabi Neumann. Uznávaný grafik, který žije v Izraeli, po 60 letech sám vypátral většinu dětí na snímku. Fotografii spatřil poprvé v novinách v roce 1974 a okamžitě se na ní poznal podle čepice, jíž tehdy maskoval svou zpola ostříhanou hlavu.

Na snímku je i bratislavská rodačka Marta Weissová se sestrou Evou, které přímo zažily Mengeleho pokusy. „Rozklepu se pokaždé, když se na tu fotografii podívám. Je to už řada let, ale stále nemohu uvěřit, že se něco takového mohlo stát,“ vzpomíná Marta.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Klíčovým momentem izraelského dokumentárního filmu je společná cesta dětí do Osvětimi v době, kdy si svět připomínal 60. výročí osvobození tábora. Od konce války to bylo zatím jejich první setkání.

Vydáno pod