Joseph Kennedy se o strýcovo senátorské křeslo ucházet nebude

Washington - Někdejší americký poslanec Joseph Kennedy se v Senátu nebude ucházet o křeslo uvolněné nedávným úmrtím svého strýce Edwarda Kennedyho. Ve svém dnešním prohlášení uvedl, že nejlépe prospěje politickým tématům demokratů pokračováním své činnosti v energetické organizaci, v níž působí v současné době. Svou kandidaturu na uvolněný senátorský post už potvrdila massachusettská státní žalobkyně Martha Coakleyová.

O možnosti Josephovy kandidatury na post senátora se uvažovalo od úmrtí Edwarda Kennedyho. Ten zastupoval stát Massachusetts a zemřel 25. srpna ve věku 77 let na rakovinu mozku.

S přestávkou svého členství ve Sněmovně reprezentantů v letech 1987 až 1999 působí Joseph Kennedy od roku 1979 ve firmě Citizens Energy, která zajišťuje topný olej chudým Američanům. Joseph v prohlášení napsal, že mu sice leží na srdci občané usilující o slušné bydlení, odpovídající platy a zdravotní péči, ale že nejlépe jim prospěje další prací ve firmě.

Šestiletý senátorský mandát Edwarda Kennedyho vyprší v roce 2013. O jeho nástupci se má rozhodnout ve zvláštních volbách 19. ledna, ale massachusettský guvernér usiluje o prosazení zákona, který mu umožní Kennedyho zástupce jmenovat dočasně do voleb.