Rybářská loď zachránila poslední cestující z potopeného filipínského trajektu

Zamboanga (Filipíny) - Rybáři u Filipín zachránili posledního pohřešovaného pasažéra z trajektu, který ztroskotal v neděli ráno. Žena, která měla několik zranění, byla v moři nejméně 50 hodin. Kromě devíti obětí, které ztroskotání nepřežily, byla zachráněna skoro tisícovka cestujících a členů posádky. Trajekt Superferry 9 se potopil v neděli ráno asi 11 kilometrů od poloostrova Zamboanga, z jehož přístavu General Santos vyplul. Kromě 968 lidí na palubě přepravoval 250 tun ropného paliva. Obyvatelé pobřežních vesnic už ohlásili, že na hladině spatřili ropné skvrny. Příčina potopení plavidla zatím není zcela jasná. Úřady se chystají na vyšetřování až po dokončení záchranných operací.

V trupu mohla být díra

Podle předchozích zpráv však byla možná v trupu lodi díra, následně se plavidlo začalo naklánět, byl vyslán nouzový signál a vydán rozkaz k evakuaci. Naprostou většinu se podařilo přesadit na plavidla v blízkosti, několik desítek lidí pak skončilo v moři v záchranných vestách.

Na Filipínách nejsou námořní neštěstí ojedinělá. Jejich příčinami jsou tropické bouře, špatný stav plavidel či nedodržování bezpečnostních předpisů, včetně překračování povoleného počtu cestujících. Trajekt však přetížený nebyl - jeho kapacita byla 1120 cestujících.

Filipíny si připisují i nejhorší námořní katastrofu v mírových dobách. V prosinci 1987 se u Filipín potopila loď Dona Paz po srážce s ropným tankerem. Zahynulo přitom více než 4300 lidí.