Raketoplán Discovery se odpoutal od ISS

Mys Canaveral (USA) - Raketoplán Discovery se odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), u níž pobyl osm dní, a chystá se k návratu na Zemi. Krátce po odpojení od ISS Discovery stanici obletí, aby pořídil její snímky, což je krok prováděný po ukončení každé mise. Poté posádka provede poslední kontrolu termálních destiček, které raketoplán chrání při sestupu atmosférou. NASA také sleduje kosmické smetí, které se pohybuje v blízkosti stanice, komplikace ale nepředpokládá. Na Floridě by měl přistát v pátek po půlnoci SELČ.

Třináctka kosmonautů z orbitálního komplexu a z Discovery ještě před uzavřením průlezu, který předcházel odpojení raketoplánu, dokončila poslední velký společný úkol. Robotickým ramenem přemístila víceúčelový logistický modul Leonardo naložený odpadem a vyřazeným vybavením zpět na palubu raketoplánu. K ISS v něm Discovery dopravil nové zásoby a šlapadlo Colbert.

„Bezpečnou cestu a bezpečné přistání, hoši,“ popřál posádce raketoplánu ruský kosmonaut Gennadij Padalka, který spolu s pěti kolegy tvoří stálé osazenstvo stanice.

Na Zemi se vrací i Buzz Rakeťák z Příběhu hraček

Na palubě Discovery se zpět na Zemi vrací Američan Tim Kopra, kterého na ISS vystřídala jeho krajanka Nicole Stottová. S ním poletí i třiceticentimetrová plastová figurka Buzze Rakeťáka z animovaného filmu Toy Story - Příběh hraček, která na oběžné dráze pobývala od loňského června.

V blízkosti stanice by měl ve středu proletět fragment z čínského satelitu, který byl v roce 2007 zkušebně zničen řízenou střelou. Letový ředitel Tony Ceccacci uvedl, že nezná přesnou velikost úlomku družice, podle prvních výpočtů by ale měl proletět asi 24 kilometrů od komplexu. Podle pozemního řízení se mu tak raketoplán pravděpodobně nebude muset vyhýbat.