Bretaňské pobřeží je zaplaveno toxickými řasami

Paříž – Francouzští vyšetřovatelé zjišťují, zda výpary z mořských řas na Bretaňském poloostrově zavinily smrt muže. Řasy se v posledních letech přemnožují a zaplavují bretaňské pláže. Lidé začali v obavách o zdraví zavalovat úřady stížnostmi. Rozkládající se řasy totiž uvolňují toxický sirovodík.

V jedné z továren na Bretaňském poloostrově se zpracovávají mořské řasy, které se zde mění na výživný kompost. Moře v posledních letech vyvrhne každé léto dva tisíce tun porostu locikového. Místní se ale brčálového koberce začali bát, řasy jsou totiž toxické. Mají již svoji první oběť, kterou je 48letý řidič sběrného náklaďáku. Měl za sebou tři cesty. 

Oficiálně zemřel na infarkt, ale je pravděpodobné, že je první lidskou obětí toxických výparů z řas. Ty kromě něj zabily koně, který se u zelené pláže proběhl. Jezdce zachránili na poslední chvíli.

„Zlobím se, mám vztek. Vidím, že úřady, které by měly dbát na prevenci, začínají jednat, až když se stane tragédie,“ rozčiluje se jeden z místních obyvatel André Ollivro.

Řasy uvolňují smrtíci sirovodík

V moři jsou řasy neškodné, ale při rozkladu uvolňují sirovodík. Vědci ho tu naměřili ve smrtelné koncentraci. „Jsou nehody, které se velmi podobají tomu, co se stalo tady. Je to respirační otrava. Brání buňkám využívat kyslík,“ vysvětluje lékař Claude Lesné.

Ekologové viní špatné zemědělské metody, hlavně přehnojování půdy a příliš mnoho dobytka na pastvinách. Dusičnany z hnojiv a exkrementů se splaví do moře, kde vyvolají explozi porostu. Francouzská vláda už slíbila, že se na čištění pláží bude podílet. 

  • Francie bojuje se záplavou řas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1098/109772.jpg
  • Francie bojuje se záplavou řas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1098/109773.jpg
Vydáno pod