Bundestag udělal další krok k ratifikaci Lisabonu

Berlín - Německý Spolkový sněm dnes schválil příslušné průvodní zákony k Lisabonské smlouvě, a otevřel tak cestu k dokončení její ratifikace. Zákonný dodatek má posílit pravomoci národního parlamentu při rozhodování o evropských záležitostech a z rozhodnutí německého ústavního soudu je podmínkou k tomu, aby byl v Německu dokončen ratifikační proces. Ratifikace Lisabonu už skončila ve 23 z 27 členských zemí EU. Klíčové bude 2. října opakované referendum o unijním dokumentu v Irsku a čeká se také na podpis prezidentů v Česku a Polsku.

Pro normy dnes hlasovali poslanci vládních křesťanských (CDU/CSU) i sociálních demokratů (SPD), liberální FDP a zelených. Proti byli politici postkomunistické Levice, která Lisabonskou smlouvu odmítá jako takovou.

Až doprovodné zákony schválí 18. září také druhá parlamentní komora, Spolková rada, pak bude už volná cesta k tomu, aby Lisabonskou smlouvu stvrdil podpisem prezident Horst Köhler. Ten svůj podpis odkládal poté, co se na ústavní soud obrátili odpůrci smlouvy. Ústavní soud nedávno Lisabonskou smlouvu v zásadě potvrdil, ale požadoval, aby měl německý parlament více rozhodovacích pravomocí v politice EU.

Hana Scharffová a Michal Tomášek k Lisabonu (zdroj: ČT24)

Německé průvodní zákony převážně procesního charakteru mají vymezit podmínky začleňování unijního práva do národního právního rámce. Při rozhodování o evropských záležitostech budou posíleny pravomoci obou komor německého parlamentu.