Obamův projev k americkým školákům: Učit se, učit se, učit se…

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes v jedné z arlingtonských škol promluvil k americkým žákům a studentům u příležitosti zahájení školní výuky v USA. Projev byl vysílán živě do škol, ty ho ale nemusely vysílat povinně, rozhodnutí bylo ponecháno na okresech. Rodiče i konzervativní kruhy ale předem protestovali proti tomu, že se prezident tímto způsobem bude snažit získat příznivce mezi mládeží. Bílý dům proto text proslovu otiskl na svých stránkách s denním předstihem v plném znění. Před školou Obamovu kolonu přesto přivítala skupinka demonstrantů s transparentem Pane prezidente, dejte pryč ruce od našich dětí.

Prezident se ale v projevu vyhnul politickým prohlášením a apeloval na mládež, aby vzala odpovědnost za své vzdělání do vlastních rukou, chodila do školy a naslouchala, nenechala se ovlivnit neúspěchem, ale poučila se z něj. „Můžeme mít ty nejobětavější učitele, nejpozornější rodiče i nejlepší školy světa, ale nic z toho nebude mít význam, pokud vy sami nebudete odpovědní,“ řekl. Povzbudil posluchače, když je ujistil, že každý z nich v něčem určitě vyniká. Je prý třeba to objevit a k tomu pomůže vzdělání: „Ať budete chtít v životě dělat cokoli, ujišťuji vás, že to bez vzdělání nedokážete. Není možné nedokončit školu a najít pak dobrou práci.“

Jako příklad uvedl několik slavných osobností, které neměly v mládí ideální podmínky, a přesto vynikly. Začal u sebe, když připomenul své dětství v Indonésii. Jeho matka neměla peníze, aby ho posílala do školy pro americké děti, takže ho budila o půl páté ráno, aby ho sama učila. Mezi další příklady těch, kdo se nenechali odradit neúspěchy a pády, uvedl manželku Michelle, autorku knih o Harrym Potterovi Joanne Kathleen Rowlingovou nebo basketbalovou hvězdu Michaela Jordana. „To, jak vypadáte, jak jste bohatí nebo to, co se děje u vás doma, není důvod k tomu, abyste nedělali úkoly, chodili za školu nebo z ní odešli, abyste o nic neusilovali. To, kde jste teď, nemůže rozhodovat o tom, jak skončíte. Tady jste v Americe. Svůj osud si píšete vy sami,“ apeloval na děti prezident.

Studio 6 - Obamova vize vzdělávání (zdroj: ČT24)

Nečekané podpory se Obamovi dostalo z republikánských kruhů, když se ho dnes v televizi CNN zastala minulá první dáma Laura Bushová. Podle ní je správné, když prezident povzbuzuje děti k práci, píli a vytrvalosti. Ke školákům v minulosti hovořili také jiní prezidenti, například republikáni George Bush nebo Ronald Reagan. Nevyvolali tím ale tolik pozdvižení jako letos Obama.

Vydáno pod