ESA spustila internetový kvíz pro děti, tématem je voda

Brusel - Evropská vesmírná agentura (ESA) spustila internetový kvíz pro děti od 12 do 14 let. Jeho hlavním tématem je voda a také to, jak důležitou roli hraje tato látka v životě člověka. Cílem soutěže je potom podpořit právě probíhající kampaň UNICEF s názvem Wash. Úkolem kvízu je podle Evropské vesmírné agentury především seznámit mládež s významem čisté vody pro lidský život a přitom poukázat také na její důležitost pro současné lety lidí do vesmíru a pro další výzkum kosmu.

První otázka kvízu zní: Která planeta sluneční soustavy má ještě modrou barvu a proč? Další otázky se pak na webu objeví každé dva pracovní dny ve čtyři hodiny odpoledne. Celkem na soutěžící čeká sada deseti otázek. Test bude přístupný ve všech jazycích členských států ESA, a tedy také v češtině.

Výsledky nakonec oznámí belgický astronaut Frank De Winne, a to přímo z Mezinárodní vesmírné stanice. Ve vesmíru si totiž lidé nejlíp uvědomí, jak nutná voda pro život je. Kosmické technologie nedostatkovou vodu šetří.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

„Člověk na Zemi spotřebuje několik desítek až stovek litrů denně, astronaut ve vesmíru potřebuje 10 litrů a z toho se velká část recykluje,“ vysvětlil Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Právě technologie, které lidé vyvinuli pro vesmírné mise, můžou pomáhat lidem na Zemi v místech, kde je nedostatek vody. Vyvíjejí se mobilní úpravny mořské vody nebo tablety, které vodu rychle vyčistí.