Americkým Senátem prošel zákon o zavedení poplatků pro cestující do USA

Washington - Americký Senát schválil zavedení poplatků pro cestující do USA, kteří nepotřebují víza. Senátoři tak učinili v rámci nového zákona o cestovním ruchu. Podle něj turisté, kteří hlásí cestu do USA přes povolovací systém ESTA, v budoucnu zaplatí deset dolarů (asi 175 korun). Týká se to i českých turistů. Podle agentury AP se bude muset ještě touto otázkou zabývat Sněmovna reprezentantů. Před tím, než by zákon vstoupil v platnost, jej také musí podepsat prezident.

V Senátu prošel zákon poměrem 79 ku 19 hlasům. Zastánci opatření uvádějí, že ročně přinese 100 milionů dolarů (asi 1,75 miliardy korun).

Češi víza do Spojených států nepotřebují od loňského listopadu. Od té doby používají právě systém ESTA. Přes počítač v něm cestu zdarma nahlásí. Už při zavádění se ale mluvilo o možném pozdějším zpoplatnění této registrace. Poplatek by se hradil při každé registraci. Lidé ze zemí, které nemají s USA bezvízový styk, hradí poplatky za vyřízení víz.

Výtěžek z poplatků by měl putovat do podpory amerického cestovního ruchu. Právní norma mimo jiné ustavuje neziskovou společnost, jejímž úkolem má být koordinace programů podporujících cesty cizinců do USA. Financována má být právě z uhrazených poplatků.

Proti záměru Washingtonu už dříve protestovala Evropská komise, která pohrozila odvetnými opatřeními. Brusel chce do Washingtonu poslat dopis, ve kterém vyjádří nad plánovaným krokem znepokojení. Evropská komise chce do října také vypracovat analýzu, která by měla zjistit, zda zavedení poplatků není v podstatě totéž, jako obnovení vízové povinnosti. Téma zpoplatnění registrace se bude řešit také během příprav na summit Evropské unie a Spojených států, který se má uskutečnit v listopadu.