Netanjahu v Moskvě možná tajně jednal o útoku na Írán

Moskva – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento týden tajně navštívil Moskvu. Podle ruských médií není vyloučeno, že zde konzultoval případný úder proti Íránu. Tvrdí to dnes ruský list Kommersant s odvoláním na izraelské experty. O Netanjahuově utajené návštěvě Moskvy informovala také izraelská média. Utajená návštěva se dává do souvislosti s dodávkami ruských zbraní do Íránu a Sýrie a s případem unesené lodi Arctic Sea, která údajně pašovala náklad ruských protiletadlových raket S-300 pro Írán, což ovšem Moskva popírá.

Oficiální zdroje tajnou návštěvu popírají, i když poněkud mlhavě, poznamenává moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka. Mluvčí ruského premiéra oficiální schůzku Netanjahua s premiérem nebo prezidentem sice popřel, dodal ale, že o neoficiálním setkání nemusí on sám vědět. Ruské ministerstvo zahraničí mlčí.

„Izraelský premiér v Moskvě skutečně byl,“ napsal Kommersant s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený zdroj v Kremlu. „Podle názoru expertů by taková cesta měla smysl jen za mimořádných okolností. Kupříkladu v případě záměru Izraele zasadit úder Íránu,“ dodal. To ale Pazderka pokládá čistě za spekulaci.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Bývalý Netanjahuův spolupracovník Beni Briskin listu Kommersant řekl, že podobné tajné cesty lze vysvětlit jen mimořádnými, „vyššími okolnostmi“. A další, již nejmenovaný izraelský zdroj usoudil, že „taková návštěva může být spjata výlučně s nějakou novou hrozivou informací o íránském jaderném programu“, takže „nelze vyloučit, že Izrael je připraven přistoupit k rozhodným krokům, o čemž Netanjahu považoval za potřebné informovat Kreml“. Izraelská média se ale domnívají, že Netanjahu se během návštěvy snažil Rusko odradit od prodeje zbraní Íránu.

Moskva je odpůrcem zásahu proti íránskému jadernému programu, který budí obavy Západu a Izraele z vývoje jaderné zbraně, a vybízí k jednání s Teheránem. Ten popírá, že by usiloval o jadernou zbraň, ale nehodlá se vzdát práva rozvíjet jadernou energetiku ani diskutovat o obohacování uranu. Americký zástupce v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Glyn Davies ve středu varoval, že se Írán přiblížil k výrobě atomové bomby.