Spaní v manželské posteli škodí zdraví a vede k rozvodům, tvrdí vědci

Londýn - Partnerské páry by měly pro dobro svého zdraví a vztahu zvážit spaní odděleně, říkají britští vědci. Sdílení manželské postele vyvolává hádky kvůli chrápání a zabírání společné přikrývky a okrádá lidi o důležitý spánek, uvedl Neil Stanley, který vede jednu z předních britských laboratoří na výzkum spánku na univerzitě v Surrey. Podle studie trpí partnerské dvojice, které společně sdílejí lože, až o 50 procent více poruchami spánku. Člověk není historicky uzpůsoben k tomu, aby s někým sdílel lože, podotýká Stanley, který spí odděleně od své ženy. Moderní tradice manželských postelí začala podle něj až v době průmyslové revoluce, kdy se lidé stěhovali do přeplněných měst, kde se začal projevovat nedostatek prostoru.

„Historicky nejsme předurčeni k tomu spát v jedné posteli. Je to vlastně podivné,“ říká Stanley. Před viktoriánskou érou nebylo neobvyklé, že manželské páry spaly odděleně. A ve starověkém Římě byla manželská postel místem sexuálního setkávání, ale nikoli spánku.

Dnešní lidé by tak podle Stanleyho měli zvážit stejný postup: „Jde o to, co komu vyhovuje. Pokud spíte společně a oba máte dobrý spánek, tak nic neměňte. Ale v opačném případě se změny nebojte. Všichni víme, jak to chodí, po chvíli mazlení prostě člověk řekne, jdu spát a obrátí se na svou stranu postele. Tak proč se v této chvíli neodbatolit o kousek dál?“

Společná postel není zdravá (zdroj: ČT24)

Špatné spaní způsobuje deprese, dopravní nehody a rozvody

Spánek byl jakožto důležitý předpoklad zdraví dosud opomíjen. Špatné spaní přitom způsobuje podle Stanleyho deprese, srdeční nemoci, plicní poruchy, dopravní nehody a rozvody. „Lidé si spíš myslí, že spí dobře, když jsou s partnerem, ale existují důkazy, že je tomu naopak,“ říká sociolog Robert Meadows z university v Surrey. Z jeho studie založené na pozorování čtyřiceti párů vyplynulo, že když manželské dvojice sdílejí postel a jeden z nich usne, existuje padesátiprocentní šance, že jeho podřimujícího partnera to bude rušit.

Navzdory těmto zjištěním ale páry jen nerady spí odděleně. Podle statistik spí v oddělených místnostech pouhých osm procent dvojic ve věku 40 až 50 let, uvedla britská média.