Francie zavádí ekologickou daň 17 eur za tunu emisí CO2

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes představil ekologickou daň, která bude ve Francii zavedena v roce 2010. Bude zpoplatňovat používání energií, které zatěžují životní prostředí, tedy především z ropy, plynu a uhlí. Dosahovat by měla 17 eur za tunu kysličníku uhličitého vypouštěného do ovzduší domácnostmi i podniky. Pokrýt by tak měla 70 procent emisí tohoto plynu ve Francii a přinášet do státní kasy 4,3 miliardy eur ročně (téměř 110 miliard Kč), které by měly jít na dotace do ekologicky „čistých“ projektů.

Daň se bude týkat pouze domácností a podniků, na těžký průmysl a firmy, které se podílí na evropském trhu s emisními povolenkami, se vztahovat nebude.

Nejméně tři čtvrtiny obyvatel Francie jsou podle průzkumů veřejného mínění proti zavedení této sankční daně, kterou považují spíše za prostředek státu, jak z nich dalším způsobem vysávat peníze. Rozpolcená je v této otázce i většina politických stran včetně vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP).

Francouzské daně (zdroj: ČT24)

Sarkozy doufá, že nová daň přispěje k tomu, že francouzské domácnosti změní své zvyky a budou více uvažovat ekologicky. Podle něj je nutné usilovněji bojovat proti klimatickým změnám. Jednou ze snah vlády je např. přimět lidi, aby přestávali postupně používat k přesunům auta s klasickým pohonem a přecházeli co nejdříve na vozidla s elektromotory. K tomu by Francouze měla tlačit i cena pohonných hmot - benzin má podražit o čtyři centy za litr a nafta o 4,5 centu.

Deník Le Monde spočítal, že daň pokryje skoro tři čtvrtiny francouzské produkce CO2 a do státní pokladny přinese kolem 4,3 miliardy eur. V budoucnu se bude poplatek za tunu zvyšovat, v roce 2030 by měl být až 100 eur. Nejchudší vrstvy obyvatel budou od daně osvobozeny.

Daňové změny Sarkozymu nevycházejí podle představ

Příliš úspěchů zatím ve Francii nezaznamenala ani poslední daňová změna. Ta měla přispět k oživení krizí stižených restauratérů. Před dvěma měsíci tak ve francouzských restauracích klesla daň z přidané hodnoty z původních 19,6 na 5,5 procenta. Jenže zlevnila jen některá jídla. A to navíc v necelé polovině podniků. Kontroloři prověřili asi 12 tisíc restauračních zařízení. A jen 40 procent z nich výrazněji snižovalo ceny.