Medveděv nenechal v článku na Rusech nit suchou

Moskva – Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes znovu ostře kritizoval nedostatek demokracie a hospodářskou zaostalost své země, pasivitu občanů a laxnost podnikatelů k modernizaci podniků. Chronická korupce, nezakotvená demokracie a neefektivní hospodářství jsou spolu s polosovětským způsobem myšlení základními problémy Ruska, napsal prezident v zásadním článku pro internetový deník Gazeta.ru.

„Musíme snad stále za sebou táhnout tu primitivní surovinovou ekonomiku, chronickou korupci, přežilý zvyk spoléhat se v řešení problémů na stát, na zahraničí, na nějaké 'všemocné učení', na cokoli a kohokoli, jen ne na sebe? Může mít Rusko zavalené takovou zátěží svou vlastní budoucnost?“ píše Medveděv. 

Rusové by podle něj měli mnohem více brát svůj osud do vlastních rukou. Bohužel ale nepatří k ruské tradici realizovat se vlastní iniciativou. Proto je tak obvyklá pasivita. 

Rusové nic nevynalézají ani nevytvářejí

Zvláštní kapitolu Medveděv věnoval kritice ruského hospodářství. Světová krize podle něj odhalila přetrvávající slabost ruské ekonomiky. „Dvacet let bouřlivých změn nedokázalo zemi zbavit ponižující závislosti na obchodu se surovinami. Nynější ekonomika převzala od sovětské nejtěžší prokletí - nedostatečně reaguje na potřeby člověka. Ruský byznys s malými výjimkami nevynalézá, nevytváří věci a technologie, jaké potřebují lidé. Kšeftuje jen s tím, co nevytvořil sám: se surovinami a se zahraničními výrobky,“ zdůraznil s tím, že z toho vyplývá hluboký propad ruské ekonomiky v nynější globální krizi. 

„Energetická náročnost a produktivita práce většiny našich podniků jsou ostudně nízké. To samo je ale jen polovina problému. Hlavní bída je zřejmě v tom, že to majitele podniků, ředitele, hlavní inženýry a jiné funkcionáře vůbec nevzrušuje,“ dodal. „V souhrnu pak neefektivní hospodářství, polosovětská sociální sféra, neupevněná demokracie, negativní demografický vývoj a nestabilní Kavkaz představují velké problémy i pro takový stát, jakým je Rusko,“ píše také. 

„Naše finanční zdroje a technologické možnosti jsou v současnosti nedostačující pro reálný vzrůst kvality života. Potřebujeme peníze a technologie zemí Evropy, Ameriky, Asie. Tyto země naproti tomu potřebují možnosti Ruska. Máme krajní zájem na sblížení a vzájemném pronikání našich kultur a ekonomik,“ dodává také Medveděv.

Vydáno pod