Irský premiér se bojí, že Irové zamítnou Lisabon kvůli němu

Dublin – Irové již brzy budou podruhé rozhodovat o Lisabonské smlouvě. A irský premiér Brian Cowen se obává, aby voliči dokument znovu nezamítli kvůli negativním pocitům vůči němu. Premiérova obliba v době krize rapidně klesá. Cowen proto vyzval Iry, aby smlouvu podpořili bez ohledu na to, co si myslí o vládě. Irští voliči budou o Lisabonské smlouvě rozhodovat 2. října.

„Není to o tom, zda podporujete vládu, či jste proti ní, nebo zda souhlasíte, či nesouhlasíte s Brianem Cowenem. Jedná se o uplatnění vašeho práva a vaší odpovědnosti v co nejlepším zájmu země,“ prohlásil premiér. Jeho obliba ale u veřejnosti klesá možná ještě mnohem rychleji než podpora Lisabonské smlouvy. Cowen je kvůli tomu přítěží v kampani před referendem a analytici soudí, že v případě odmítnutí Lisabonské smlouvy těžko přežije v čele vlády. 

Navíc podpora Lisabonské smlouvy v Irsku podle průzkumů z minulého týdne klesá. Snížila se o osm procent na 46 procent. Proti smlouvě by se začátkem měsíce v referendu vyslovilo 29 procent respondentů. Skupina lidí, kteří nevěděli, jak by hlasovali, se rozrostla o sedm procentních bodů na 25 procent.

Vydáno pod