Irák potřebuje na záchranu starověkých památek miliony dolarů

Bagdád - Irák žádá o pomoc při záchraně svého historického dědictví. Památky z dob starověké babylonské a asyrské říše i ze středověku jsou po letech války v ohrožení. Irák leží na území starověké Mezopotámie, tu archeologové označují za kolébku civilizace. Památky teď potřebují investice za miliony dolarů. Vláda doufá, že se zlepšením bezpečnosti začnou do země jezdit turisté a navštěvovat místa jako například biblické město Babylon.

Na území Iráku se psaly lidské dějiny. V Mezopotámii žili první zemědělci, vznikl tu první kodifikovaný zákoník i kolo. Památky z dob starověku ale ohrožuje válka. Od jejího začátku jich byla spousta poničena. Co nezničily boje, rozkradli zloději. Irák proto tvrdí, že potřebuje na obnovu památek miliony dolarů. A na to teď zrovna nemá, proto se obrací na mezinárodní organizace. „Na údržbu a opravy je nezbytně potřeba mezinárodní pomoc,“ říká ministr cestovního ruchu a památek Kahtan Džibúbí. 

Irácké úřady si od obnovení a zvelebení starověkých pamětihodností slibují příval turistů, který by přinesl peníze do státní kasy. Jednou z priorit je pro Irák bagdádské muzeum. To bylo vypleněné po americké invazi v roce 2003, muzeum obnovilo provoz letos v únoru. 

Peníze jsou ale potřeba i například na opravu minaretu, který je součástí nejstarší mešity v Mosulu, nebo středověkého muslimského města Samarrá. Oprava každé z historických památek prý vyjde skoro na milion dolarů.