Maoisté zaplavili ulice Káthmándú a hrozí povstáním

Káthmándú – Kolem patnácti tisíc stoupenců bývalých maoistických povstalců dnes na demonstraci v Káthmándú požadovalo návrat maoistů do vlády. Jde o největší protest od května 2009, kdy maoisté odešli z vlády a uvrhli tak Nepál do politické krize. Odstoupivší premiér Pušpa Kamál Dahal ve vystoupení před demonstranty pohrozil lidovým povstáním, pokud mu nebude umožněno znovu vést národní vládu.

Marxisticko-leninská Nepálská komunistická strana (NCP-M), kterou bývalí povstalci vytvořili, vládu vedla po loňských parlamentních volbách, v nichž si v 601členném shromáždění zajistila 220 křesel. Jejich povstalecký vůdce Pušpa Kamál Dahal se stal předsedou vlády. Z kabinetu strana odešla po neúspěšném pokusu sesadit vrchního velitele nepálské armády.

„Byl jsem přinucen odejít z vlády, protože jsem se snažil zavést nadřazenost volené vlády nad armádou,“ prohlásil před shromážděnými Dahal zvaný Pračánda. „Pokud nám nebude umožněno znovu vést národní vládu, pak zvedneme vlnu lidového povstání,“ dodal.

Nově jmenovaný nepálský premiér Madhav Kumár Nepál z Komunistické strany Nepálu (jednotná marxistická a leninská; NCP-UML) prohlásil, že je připraven maoisty do vlády znovu začlenit, ale vyloučil novou vládu vedenou bývalými povstalci.

Pušpa Kamál Dahal zvaný Pračánda
Zdroj: ČTK/AP