Za útoky injekční stříkačkou byli v Číně odsouzeni tři Ujguři

Peking – Čínský soud v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang poslal do vězení tři lidi za údajné útoky injekční stříkačkou, které se zde odehrály minulý měsíc. Nejvyšší trest činí 15 let. Jména odsouzených naznačují, že se jedná o příslušníky ujgurské menšiny. Ujgurové jsou podle slov svých představitelů již několik let objektem „kulturní genocidy“, do strategicky významné oblasti totiž každoročně proudí tisíce majoritních Chanů. Právě oni byli stříkačkami napadáni.

Záhadné injekční útoky se v oblasti objevily v polovině srpna. Jejich obětí se prý stalo několik stovek lidí. Čínské úřady na to zareagovaly vysláním tisíce policistů a události začaly velmi aktivně vyšetřovat. O tom svědčí i rychlost, za jakou padly první tresty.

Podle čínských médií by 15 let za mřížemi měl strávit devatenáctiletý student Jilipan Jilihamu za to, že bodl jehlu do hýždí jedné ženě. Soud uznal vinným z „útoku s pomocí nebezpečné látky“. K deseti letům vězení soudci odsoudili muže ve věku 34 let a k sedmi letům pak dvaadvacetiletou ženu. Injekční stříkačkou prý ohrožovali taxikáře a okradli ho o 100 dolarů.

Vysoké tresty za útoky stříkačkou (zdroj: ČT24)

Napětí v Sin-ťiangu panuje několik měsíců

Čínští Chanové, kteří se do ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang masově stěhují s podporou pekingské vlády, obviňují z injekčních útoků místní Ujgury. Chanové minulý týden demonstrovali za větší bezpečnost. Při manifestacích zahynulo pět osob. V Sin-ťiangu panuje napětí už několik měsíců. Začátkem července si střety mezi čínskými Chany a muslimskými Ujgury vyžádaly téměř 200 mrtvých a 1700 zraněných. Čínské úřady to připisují na vrub ujgurským separatistům.

Z rozpoutání nepokojů v oblasti Peking obviňuje ujgurskou aktivistku a podnikatelku Rebiju Kadírovou, která žije v USA a stojí v čele Světového kongresu Ujgurů. Kadírová, která se tento týden v Praze zúčastnila mezinárodní konference o lidských právech v Asii, obvinění kategoricky odmítá. „Odmítám, že bych za tím stála, tu situaci přezkoumává i čínská vláda. Jde o to, že těm lidem bylo nabízeno 200 tisíc jenů za to, že přijdou a ukážou bodnutí jehlou,“ komentovala události Kadírová. Čínské aktivity v Sin-ťiangu považuje za „kulturní genocidu“ svých spoluobčanů.

  • Policie v Urumči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1093/109241.jpg
  • Rebija Kadírová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1016/101556.jpg