Horká noc v Hamburku – střety policie s levicovými radikály

Hamburk – V severoněmeckém Hamburku se v noci na dnešek s policií střetli levicoví extremisté, kteří se účastnili zprvu pokojného protestu proti pochodu krajně pravicové Národně demokratické strany Německa (NPD). Akci s názvem „Ukázat tvář“ pořádali zastánci demokracie, zástupci odborů a levicových uskupení. Učastnily se jí asi 3000 lidí. Přibližně 600 levicových radikálů pak začalo útočit na dohlížející policisty snažící se zabránit střetu demonstrantů s představiteli neonacismu. Policie použila i vodní děla, 60 lidí bylo zatčeno. Dvanáct policistů a dosud neznámý počet protestujících utrpělo zranění.

Na akci dohlíželo přes 1400 policistů. Sraz NPD skončil kolem půl desáté večer. Jeho účastníky policisté doprovodili na stanici městské dopravy. Poté se situace vyostřila, levicoví extremisté házeli kameny, lahve, dělbuchy či dýmovnice a podpalovali popelnice. S kovovými tyčemi zaútočili na policejní vůz. Policie proti radikálům využila vodní děla.

Německo se o zákaz NPD zatím pokouší marně

Národně demokratická strana Německa, proti jejímž aktivitám byl včerejší protest namířen, je nejúspěšnější německou nacionalistickou stranou. Své zástupce má v zemských parlamentech ve východoněmeckém Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Sasku. Podle aktivistů z německého uskupení Síť proti náckům je program NPD otevřeně rasistický a antisemitský a mezi straníky jsou lidé z německých neonacistických spolků.

"Držme si palce, aby se nacisté nedostali do parlamentu. V něm nemají místo. Nacismus, ani fašismus nejsou politický názor. Je to druh zločinu a proto musí být NPD zakázaná,“ varoval člen politické strany Die Linke Bodo Ramelow. Vyjádřil tak před blížícími se parlamentními volbami obavy řady německých politiků z toho, že by extremní pravice mohla na podzim usednout v Bundestagu tak, jak se jí to podařilo již v zemských vládách.

Německá vláda se NPD neúspěšně pokoušela zakázat už v roce 2003. Bavorští politici se nyní nechali slyšet, že by chtěli společně s dalšími spolkovými zeměmi připravit novou žádost o zákaz NPD. Německý ministr vnitra ale takovému pokusu zatím nedává příliš velké šance.

Neonacisté se dnes Hamburkem projdou zas - a míří i do Hannoveru

Střety policie s extremisty nejsou v Německu podle tamní zpravodajky České televize Hany Scharffové nic neobvyklého. Naposledy se větší střety levicových radikálů odehrály v Hamburku v červenci, kdy se ve městě sešla asi tisícovka členů autonomní levice. Její přívrženci chtějí dnes proti policejnímu zásahu ze začátku prázdnin v Hamburku protestovat na svém festivalu. Podle nich byl zákrok nepřiměřeně tvrdý. Policie očekává, že by se mohly pouliční bitky a výtržnosti opakovat. Do města proto povolala posily z celého Německa.

NPD dnes odpoledne plánuje pochod v německém Hannoveru. Policie počítá s účastí asi 300 přívrženců strany. Na pořádek dohlížet přes 2000 policistů. Už dopoledne proti akci NPD v centrum Hannoveru demonstroval dav lidí. Sezvaly je odbory, církev i strany. Na plakátech ve středu města byl nápis „Ani metr náckům“.

Vydáno pod