Sebevražedná atentátnice zranila v Čečensku tři policisty

Moskva – Při sebevražedném útoku byli dnes v centru Grozného zraněni tři policisté. Nyní jsou ve vážném stavu. Teroristka zaútočila u policejního stanoviště v centru města. Asi půlkilová nálož vybuchla v blízkosti školy, kde se právě vyučovalo. Policie budovu evakuovala. Promoskevsky orientované místní úřady se potýkají s častými útoky islamistických povstalců.

Čečensko, které leží v etnicky pestré a dlouhodobě neklidné kavkazské oblasti na jihu evropské části Ruska, má v rámci Ruské federace status autonomní republiky. Promoskevsky orientované místní úřady se potýkají s častými útoky povstalců z řad islamistických hnutí a podobná situace je i v dalších částech regionu.

V Dagestánu teroristé dopadeni

Ruská tisková agentura ITAR-TASS dnes s odvoláním na zdejší kontrarozvědku informovala, že v Dagestánu sousedícím s Čečenskem se podařilo zlikvidovat čtyřčlennou teroristickou skupinu, která prý měla na svědomí nedávnou vraždu jednoho z představitelů dagestánské prokuratury.

Násilí na severním Kavkazu podle některých komentářů letos dosahuje nebývalé úrovně. Pumové útoky, střílení či únosy postihly zvlášť Čečensko, Dagestán či Ingušsko, odkud byl nejčerstvější sebevražedný atentát ohlášen v pátek s bilancí dva mrtví a několik zraněných. Kreml se obává, že tento vývoj by mohl destabilizovat situaci i v dalších oblastech Ruska, ve kterých žijí miliony muslimů.

Zásah čečenských bezpečnostních složek
Zdroj: ČT24