Zdravotnictví jako Obamův kámen úrazu. Washington demonstroval

Washington – V centru Washingtonu protestovaly desetitisíce lidí proti politice prezidenta Baracka Obamy. Nelíbí se jim jeho plány na reformu zdravotnictví, ani vládní výdaje na podporu americké ekonomiky – výdaje ekonomického balíčku na záchranu automobilek jsou podle demonstrantů nezvladatelné. Takzvaný Pochod na Washington svolaly převážně konzervativní organizace. Spoluorganizovala ji konzervativní skupina Freedomworks, která volá po nižších daních a štíhlejší státní správě.

„Narozen svobodný, zdaněn k smrti,“ stálo na transparentu jednoho z demonstrantů. „Socialismu jsem si užil dost v Sovětském svazu,“ měl na ceduli napsáno protestující původem z Ukrajiny. Podle demonstrantů z řad stoupenců konzervatismu země míří k socialismu. „Tahle vláda naši zemi zruinuje. Proto jsem tady, abych protestoval. Snažím se dělat, co můžu, abych jako americký občan hájil svá práva,“ řekl jeden z demonstrantů Kevin Fischer.

Obama na protesty ve Washingtonu reagoval během své návštěvy Minnesoty. Zde zopakoval, že se s nynějším stavem zdravotnictví nehodlá smířit a že chce být posledním prezidentem, který se s problémem zdravotnictví potýká.

Proti Obamově reformě zdravotnictví protestovali ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Zdravotnické reformy se také týkal jeho vysoce očekávaný projev, který Obama přednesl 10. září v Kongresu. V něm vyzval zákonodárce, aby se sjednotili a schválili zákon, který zajistí zdravotní pojištění pro téměř 50 milionů nepojištěných Američanů.

Obama: Změny zdravotnictví budou levnější než Irák a Afghánistán

Podle Obamy jeho reforma sleduje snížení výdajů na zdravotní péči, zlepšení péče a regulaci pojišťoven, aby tak pomáhaly chránit své zákazníky. Spojené státy za zdravotní péči vydávají ročně 16 procent HDP, což je dvojnásobek oproti průměru zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). O nutné reformě zdravotnictví se v USA diskutuje již několik let.

Zdravotní pojištění ve Spojených státech nemá 46 milionů lidí, dalších 25 milionů není pojištěno na dostatečný rozsah péče. Obamova administrativa chce dosáhnout toho, aby bylo pojištěno 97 procent Američanů, zároveň chce prosadit taková opatření, jež by zabránila tomu, aby cena za zdravotní péči dále narůstala.

Obama v projevu před Kongresem řekl, že jeho změny v příštích deseti letech vyjdou na 900 miliard dolarů, což je podle něho méně, než kolik Spojené státy utratily za války v Iráku a Afghánistánu. „Když nic neuděláme, vaše výdaje na pojištění porostou rychleji než vaše platy. Pokud nezakročíme, budou stát programy Medicare a Medicaid víc než všechny ostatní vládní programy dohromady,“ varoval dnes v Minneapolis.

Vydáno pod