Historická parní jízda skončila v Sasku tragickou srážkou

Drážďany - Víkendová jízda historického vlaku ve východoněmeckém Sasku skončila tragicky. Poblíž Drážďan se na jednokolejné trati srazily dvě parní lokomotivy. Více než hodinu záchranáři vyprošťovali 52 zraněných, z toho 4 těžce. Škoda na obou historických strojích je asi milion eur. Traťovou signalizaci ovládají ručně zaměstnanci německých drah. Není proto zatím jasné, zda za neštěstím stál lidský faktor, nebo manuálně ovládaná technika. Jízda parních vlaků měla být vyvrcholením oslav 125. výročí otevření tratě.

Historická atrakce, která se posléze proměnila v tragédi, se stala na krátkém jednokolejném úseku v Lössnitzkém údolí. Historickým vlakem cestovalo na 250 turistů, mnozí z nich byly rodiny s dětmi. Lékaři a policie postupně bilanci postižených lidí zvyšovali, záchranáři zraněné odváželi do celkem šesti nemocnic. „Všechno se to stalo hrozně rychle. Byli jsme v šoku, nikdo nevěděl, co se stalo. Pára začala syčet a my jsme viděli, že se lokomotivy srazily. Náraz byl velmi silný,“ popisuje zážitky jedna z cestujících.

Téměř hodinu trvalo, než se všichni dostali z vlaku. Konečná bilance je 52 zraněných, z toho sedm dětí mladších deseti let. „Zatím nemůžeme říct, jestli havárii zavinil člověk, nebo šlo o technickou závadu,“ nechtěl spekulovat policista Jörg Weyand. 16,5 kilometru historické úzkokolejky, která spojuje městečka Radebeul a Radeburg, je nyní přerušena, dokud se příčina nevyšetří.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)