Izrael truchlí pro syna národního hrdiny Ilana Ramona

Hebron (Západní břeh Jordánu) - Při pádu stíhačky zemřel syn izraelského národního hrdiny Ilana Ramona, tragicky zesnulého astronauta z raketoplánu Columbia. Vojenský pilot Assaf Ramon zemřel ve stíhačce F-16 blízko Hebronu na Západním břehu Jordánu. Proč k nehodě došlo, zatím není jasné, Izrael ale truchlí. Neštěstí se stalo necelé tři měsíce poté, co Assaf Ramon úspěšně dokončil leteckou akademii. Osvědčení v červnu přebíral z rukou prezidenta Šimona Perese.

Izraelská média kariéru dvacetiletého stíhacího pilota podrobně sledovala. Především kvůli jeho otci - jedinému Izraelci, který se kdy dostal do vesmíru. Pro Assafa měl být nedělní let rutinním tréninkem, 47. od zakončení kurzu. Jeho stíhačka se zřítila nedaleko Hebronu. Armádě trvalo skoro hodinu, než našla trosky. Většina izraelských médií mimořádně přerušila vysílání, když letectvo zveřejnilo tuto zprávu.

Assaf Ramon několikrát prohlásil, že v profesionální kariéře chce následovat otce, původně také stíhacího pilota a později astronauta. Pro Izraelce byl Ilan Ramon národním hrdinou, když ho raketoplán Columbia vynesl na oběžnou dráhu. Na Zemi se nikdy nevrátil. V únoru 2003 se raketoplán rozpadl 63 kilometrů nad jižním Texasem.

Zemřel syn izraelského národního hrdiny (zdroj: ČT24)