Norská vládní koalice podle odhadů zvítězila ve volbách

Oslo - Norská vládní koalice premiéra Jense Stoltenberga, která zastává politiku levého středu, zřejmě uhájila ve volbách svou většinu v parlamentu. Vyplývá to z prvních odhadů výsledků voleb po uzavření volebních místností. Hlavním tématem předvolební kampaně bylo dělení zisků z těžby ropy. Norsko je jejím pátým největším světovým exportérem. Díky státnímu fondu rezerv, kam jde část zisků z těžby, také dokázalo poměrně rychle překonat globální ekonomickou krizi.

Tři a půl milionu norských voličů rozhodovalo dnes o novém složení parlamentu. Podle volebních odhadů obhájila norská vládní koalice těsnou většinu v parlamentu.

Stoltenbergovo uskupení získalo údajně 86 křesel, opozice pak 83. K udržení většiny potřebovala vládní koalice nejméně 85 ze 169 křesel v parlamentu.

Telefonát Tomáše Sniegoně (zdroj: ČT24)

Stoltenberg označil v kampani za svou prioritu zaměstnanost. To, že se vládě podařilo udržet nezaměstnanost pod čtyřmi procenty, označil za důkaz její schopnosti zvládat hospodářské problémy i za nepříznivé mezinárodní hospodářské situace. Mlčením se v kampani přešel případný vstup země do Evropské unie, který Norové už dvakrát v referendech odmítli.


Hlavním předvolebním tématem tak zůstalo využití zisků z ropy, díky nimž se zemi podařilo lépe překonat současnou ekonomickou krizi. Lidé ale mají pocit, že vláda tyto finanční rezervy až moc šetří, i když by šlo zlepšit řadu sociálních služeb.

Vydáno pod