Britští „tekutí teroristé“ dostali doživotí

Londýn - Na doživotí poslal dnes britský soud do vězení tři muslimy, kteří byli uznáni vinnými z příprav atentátů tekutými bombami na nejméně sedm letadel v roce 2006. Všichni vinu popírají, letiště po celém světě ale od jejich odhalení přistoupila ke zpřísnění bezpečnostních opatření: Cestující si tak už tři roky nesmějí na palubu brát žádné tekutiny. Londýnský soudce Richard Henriques uvedl, že pokud by útoky na zaoceánské lety byly úspěšné, stály by po boku událostí z 11. září 2001 a jejich rozsah by byl bezprecedentní.

Hlavní organizátor příprav, osmadvacetiletý Abdulla Ahmed Ali, může být propuštěn nejdříve po 40 letech, tedy v době, kdy mu bude téměř 70 let. Jeho stejně starý kolega Tanvir Hussain zůstane ve vězení nejméně 32 let, o rok starší Assad Sarwar si za mřížemi odpyká nejméně 36 roků. Pachatelé se podle soudu chtěli pomstít vládám zemí, které v té době měly jednotky v Iráku a Afghánistánu. Inspirací jim prý byly extremistické islamistické myšlenky. „Chtěli jste pozornost světa, teď ji máte,“ řekl soudce Henriques odsouzeným. Jde o největší vyšetřování teroristického spiknutí v britských dějinách.

Soudce Richard Henriques:

„Kdyby se spiknutí nepodařilo zabránit, výsledkem by téměř jistě byly masivní oběti na životech. A kdyby k výbuchu došlo nad pevninou, počet mrtvých by byl ještě větší.“


Podle poroty vedli odsouzení muži teroristickou buňku a chtěli provést největší útok po 11. září 2001. Společně s dalšími komplici připravovali v roce 2006 atentát na nejméně sedm dopravních letadel mířících z Londýna do Severní Ameriky. Chtěli je zneškodnit přímo z paluby za pomoci tekutých bomb, které vydávali za nápoje. Kdyby se svými plány uspěli, mohlo zemřít až  000 lidí.

Z přípravy atentátů na letadla létající přes Atlantik bylo původně obviněno osm lidí spojovaných s mezinárodní teroristickou sítí al-Káida. Všichni byli zatčeni v roce 2006, údajně těsně před provedením svého plánu. Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky půjde na doživotí do vězení i čtvrtý muž: jedenatřicetiletý Umar Islam si ve vězení odsedí nejméně 22 let. U dalších údajných kompliců, jimiž jsou 28letý Ibrahim Savant, stejně starý Arafat Khan a 25letý Waheed Zaman, se porota na vině neshodla; 5. října by měly úřady rozhodnout, zda se s nimi bude konat další soudní proces.


V nejdražším procesu v dějinách země soudy neusvědčily všech 8 obviněných. Za to si teď britská justice vysloužila kritiku ze strany bezpečnostních služeb. A to přesto, že někteří z obviněných natočili videa, ve kterých mluví o sebevražedném útoku.

Navíc další útoky Británii podle Scotland Yardu skutečně hrozí. V zemi žije podle odhadů až 4 tisíce radikálních muslimů. Jejich náladu ukázal i incident z minulého pátku. Londýnskou demonstraci proti islamizaci Evropy dav mladých muslimů i přes zákrok policie nekompromisně rozehnal.

  • Tekutá bomba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110820.jpg
  • Nahrávka teroristů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1111/111010.jpg