Mezinárodní agenturu pro atomovou energii povede Japonec Amano

Vídeň – Příští čtyři roky povede Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) Japonec Jukija Amano. Ten nahradí ve funkci Muhammada Baradeje, kterému mandát vyprší 30. listopadu. Amana již v červnu do úřadu zvolili generální guvernéři organizace, dnes jej potvrdila i generální konference. V čele MAAE bude působit od prosince.

Japonce čekají v čele organizace náročné úkoly, musí se vypořádat s nedořešenými spory o nukleární programy Íránu, Sýrie a Severní Koreje, která nedávno provedla jaderné zkoušky. Inspektory MAAE navíc před časem vypověděla ze země.

I proto nebyl výběr Baradejova nástupce jednoduchý. První volba, která se konala na jaře, skončila nezdarem. O funkci se s Japoncem Amanem utkal jihoafrický velvyslanec při MAAE Abdul Samand Minty. Ani jeden z kandidátů nezískal potřebný počet hlasů. Za Japoncem sice stály průmyslové země, Jihoafričana ale zase podpořily rozvojové země. V červnu se pak guvernéři MAAE dokázali shodnout na tom, že v čele organizace by měl stát Amano. Ten byl dnes do funkce definitivně potvrzen generální konferencí.

Jukija Amano

Amano zastupuje Japonsko v MAAE od roku 2005. Rok stál v čele guvernérské rady. Vystudoval práva v Tokiu a od roku 1972 pracoval na japonském ministerstvu zahraničí. Jako odborník na jadernou problematiku vedl mnohá mezinárodní jednání o jaderném odzbrojení a jako diplomat působil například ve Washingtonu a Bruselu.

Jukija Amano
Zdroj: ČT24