Slovensko kritizovalo rozhodnutí Kanady zavést víza pro Čechy

Brusel – Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák dnes kritizoval Kanadu za to, že zavedla víza pro české občany. Bratislava podle něj podpoří vše, co by mohlo pomoci současnou situaci zvrátit. O situaci kolem kanadských víz bude partnery v EU na dnes začínajícím dvoudenním jednání ministrů zahraničí informovat český zástupce Jan Kohout. Evropská komise by do 6. listopadu měla rozhodnout, jaké kroky v této věci podnikne.

„Jsme ochotni podpořit všechno, co pomůže České republice. Považujeme přístup Kanady za neférový. Jsme ochotni jít velmi daleko a budeme jedni z těch, kteří dají jasně najevo, že evropská solidarita by se měla ukázat velmi nahlas,“ řekl šéf slovenské diplomacie před jednáním. Jaké konkrétní kroky by EU měla podle něj přijmout, ale nechtěl upřesnit.

Od dvoudenní schůzky šéfů diplomacií se nedá čekat, že by přinesla nějaké rozhodnutí v této věci. Je však možné, že od různých zemí zazní směrem do Prahy podpora.

Kanada možná otevře v Praze vízové oddělení

Po prvním dni jednání oznámil český ministr zahraničí Jan Kohout, že Kanada zvažuje otevření vízového oddělení v Praze, aby Češi nemuseli kvůli vyřizování víz do Kanady jezdit až do Vídně. Komplikují to prý ale ekonomické problémy.

Kohout současně dodal, že zatím není možné hovořit o nějakém výrazném pokroku v řešení česko-kanadského sporu. „Pohyb není veliký. Vnímání toho problému je zatím z obou stran odlišné,“ řekl Kohout.

Evropská komise situaci do listopadu analyzuje

Kanada víza zavedla v červenci a stejně jako před lety to zdůvodnila velkým počtem českých žadatelů o azyl. Situace vyvolala diplomatické napětí mezi oběma zeměmi, české ministerstvo zahraničí kvůli tomu povolalo zpět do Prahy českého velvyslance. Takový krok dává najevo nespokojenost s kroky hostitelské země. Diplomat se už ale počátkem srpna do Ottawy vrátil.

Češi nejsou s dosavadním pokrokem spokojeni. Obrátili se i na EU, aby pomohla rozhodnutí o vízech zvrátit. Ve druhé půlce měsíce se sejdou i šéfové resortů vnitra a spravedlnosti, kteří by také měli o tomto tématu jednat. Zatím se nicméně čeká na zprávu Evropské komise, která situaci analyzuje a která by měla nastínit, co by unie mohla v této věci dělat. Dokument by komise měla předložit nejpozději do 6. listopadu.

Jan Kohout
Zdroj: ČT24