Při americkém útoku v Somálsku zemřel hledaný terorista

Mogadišo - Nedaleko přístavu Barawe na jihu Somálska zaútočily americké speciální jednotky na auto s radikálními islamisty. Jedním ze dvou radikálů, kteří byli při akci zabiti, je v Keni narozený Sálih Nabhán. Ocitl se na seznamu lidí hledaných americkou FBI v souvislosti s útoky v keňské Mombase z roku 2002. Byl jedním z nejhledanějších somálských teroristů a podle všeho i šéfem tamní al-Káidy. Sebevražední útočníci tam zdemolovali hotel vyhledávaný turisty z Izraele a pokusili se sestřelit izraelské dopravní letadlo. Původní zprávy neupřesňovaly, kdo útok provedl, hovořilo se pouze o komandu bílých mužů. Francie popřela informaci, že za útokem byli její vojáci.

Nabhan byl několik let na seznamu hledaných osob amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Byl údajně zapojen do atentátů na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni, při nichž bylo v roce 1998 zabito přes 200 osob. Podílel se zřejmě také na útoku na hotel v Mombase, při němž v roce 2002 zahynulo 17 lidí, a připisuje se mu také nezdařený raketový útok na izraelské letadlo v tentýž den. Po těchto akcích odešel do Somálska.

Předák islamistické skupiny Šabáb:

„Těm, kteří zemřou ve svatém měsíci ramadánu, patří Alláhova sláva více než těm, kteří přežijí. Jsou to skuteční mučedníci džihádu. Muslimové se za tento útok pomstí.“

Podle amerických vojenských zdrojů byl Nabhan nejvyšší autoritou al-Káidy ve východní Africe a zvlášť v Somálsku, kde řídil výcvikové tábory pro teroristy ze zahraničí. Někteří z těch, kteří tábory prošli, se pak mohli účastnit atentátů po celém světě.

Komando prý ze dvou vrtulníků zaútočilo na automobil, který vezl čtyři muže, údajně členy radikální islamistické skupiny Šabáb. Incident se stal asi 250 kilometrů jižně od hlavního města Somálska Mogadiša na území ovládaném islamistickými radikály. Islamisté chtějí ve východoafrické zemi nastolit vládu podle přísné interpretace islámského práva šaría.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho. Pak začaly klany bojovat mezi sebou. Podle Reuters bylo jen od roku 2007 zabito 18 tisíc Somálců a půldruhého milionu jich bylo vyhnáno z domovů. Z chaosu v zemi podle expertů profitují radikální povstalecké skupiny, z nichž některé mají podle USA vazby na mezinárodní teroristickou síť al-Káida.