Rumunští Romové ubili českého řidiče k smrti

Bukurešť – Po konfliktu s Romy zemřel v Rumunsku český řidič. Skupina českých řidičů kamionů si chtěla dát přestávku na parkovišti nedaleko Aradu u rumunsko-maďarské hranice. Zde se ale Čech střetl s asi dvacítkou rumunských Romů. Ti ho zbili, zraněním nakonec řidič podlehl. Do rvačky se zapojili i další tři čeští řidiči, ti vyvázli se zraněním. Rumunská policie už zatkla 7 lidí. Informaci o případu přinesl deník Právo.

Podle rumunských serverů rušila skupinu českých řidičů na rumunském parkovišti hlasitá hudba, kterou si pouštěla skupina asi dvaceti Romů. Čtyřiačtyřicetiletý řidič kamionu je proto šel požádat, aby ji ztlumili. Následně se strhla bitka. Rumunští Romové měli do oběti kopat a bít ji, dokud nezůstal muž nehybně ležet. Přivolaní záchranáři už mu nedokázali pomoci.

Do konfliktu se zapojili i další čeští řidiči, kteří se chtěli svého kamaráda zastat. Ti skončili v nemocnici se zraněními. Informaci potvrdil Právu i mluvčí českého ministerstva zahraničí.

Rozhovor s Martinem Felixem a Jánem Krivošem (zdroj: ČT24)

Podle policejní zprávy, kterou dostalo české velvyslanectví v Rumunsku, se na parkovišti mezi českým řidičem a čtyřmi místními Romy strhla „spontánní“ rvačka. Čtveřice Romů pak šoféra „bestiálně“ zbila, uvedla policie. Jeden ho udeřil do hlavy lahví, další tři ho tloukli pěstmi a kopali do něj, citoval ze zápisu český konzul v Bukurešti Ján Krivoš. Ten dodal, že české velvyslanectví je v kontaktu s rumunskou policií a prokuraturou a pomáhá s formalitami k převozu těla do ČR.

„Tenhle případ je naštěstí výjimečný. Výjimečný je i svojí brutalitou,“ uvedl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Policie podezírá z útoku čtyři romské mladíky ve věku od 19 do 27 let. Jednoho z nich vzala do vazby, další tři vyšetřuje na svobodě.