Darwinovo centrum – architektonický skvost skrývající zázraky přírody

Londýn  - Muzeum přírodní historie v Londýně otevřelo expozici v nové budově Darwinova centra. To je ojedinělým architektonickým počinem. Unikátní stavba ve tvaru vajíčka nabízí ovšem také jedinečnou expozici 17 milionů exemplářů hmyzu a dalších 3 milionů rostlinných vzorků. Návštěvníci tak mohou v kulisách moderní stavby odhalovat tajemství Darwinovy evoluční teorie.

Darwinovo centrum je jakýmsi prodloužením staré výstavní viktoriánské budovy Muzea přírodní historie z roku 1862. Vedle historické budovy však vznikla ambiciózní moderní stavba. Ta má tvar obrovského vajíčka postaveného na vrchol. Architekti také říkají, že se stavba podobá kokonu. Ten se navíc ukrývá za ocelovou prosklenou konstrukcí, což návštěvníkům díky hře světla a stínu nabízí nevídané pohledy. 

Stavbu projektovala uznávaná dánská architektonická kancelář C F Møller, která se pyšní titulem vůbec nejstarší a největší architektonické kanceláře ve Skandinávii. Samotná stavba je také rekordní, jedná se o vůbec největší oblou stavbu s betonovou výztuží v Evropě. Budova Darwinova centra je 65 metrů dlouhá, má osm podlaží. Stavba stála 78 milionů liber a vznikala víc než dva roky.  

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)


Muzeum přírodní historie ale nechce přilákat návštěvníky jen na zvláštní architekturu stavby. Samotný vnitřek vajíčka proto nabízí unikátní expozici, která má přiblížit Darwinovu evoluční teorii. Uvnitř se skrývá 17 milionů druhů hmyzu a také 3 miliony rostlinných exemplářů. 

Uspořádání exponátů kopíruje evoluční teorii od nejstarších organismů až po člověka. Expozice se také snaží přiblížit lidem genetický výzkum. Návštěvníci tak díky živé laboratoři, která se v Darwinově centru skrývá, mohou přes mikrofon pohovořit přímo s vědci, kteří před jejich očima provádějí pokusy s DNA.   

Anna Maria Indriová z C F Møller

„V této stavbě ve tvaru kokonu se stírají hranice mezi vnějším a vnitřním světem vědeckých výzkumů. Dosáhli jsme transparentnosti, aniž bychom narušili práci vědců.“

  • Darwinovo centrum v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1112/111183.jpg
  • Darwinovo centrum v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1112/111181.jpg
  • Darwinovo centrum v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1112/111179.jpg
Vydáno pod