ICTY propouští bývalou prezidentku bosenských Srbů Plavšičovou

Haag – Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes oznámil, že bývalá prezidentka bosenské Republiky srbské (RS) Biljana Plavšičová bude propuštěna ze švédského vězení. Zde si odpykává jedenáctiletý trest za zločiny proti lidskosti v Bosně a Hercegovině. Plavšičová je nejvýše postaveným politickým představitelem z prostoru bývalé Jugoslávie, kterého ICTY dosud odsoudil.

„Plavšičová bude předběžně propuštěna,“ uvedl ICTY v rozhodnutí, které přijal v pondělí. V odůvodnění verdiktu se podle agentury AFP poukazuje na její dobré chování po dobu věznění a vyjadřuje se v něm přesvědčení o její nápravě. Podle švédských zákonů mohla být propuštěna po vykonání dvou třetin trestu, tedy od letošního 27. října, ale konečné rozhodnutí náleželo haagskému tribunálu.

Devětasedmdesátiletá bývalá prezidentka RS se podílela na pronásledování bosenských Muslimů a Chorvatů za války v letech 1992-1995, která si vyžádala na 100 000 obětí. Sama se vydala ICTY v roce 2001 a do Švédska byla k výkonu trestu převezena na vlastní žádost po odsouzení v Haagu v roce 2003. Trest si odpykává v ženské věznici Hinseberg severně od města Örebro. Již dříve žádala o milost, stejně jako bosenští Srbové, kteří argumentovali jejím údajně špatným zdravím a vysokým věkem.

Je nejvýše postaveným představitelem z prostoru bývalé Jugoslávie, kterého haagský tribunál zatím odsoudil, protože bývalý prezident Srbska a později srbsko-černohorské Jugoslávie Slobodan Milošević zemřel v cele během procesu a předchůdce Plavšičové v čele RS Radovana Karadžiče soud teprve čeká, zatímco bývalému veliteli bosenskosrbské armády Ratku Mladičovi a exprezidentovi samozvané Republiky srbská Krajina (v Chorvatsku) Goranu Hadžičovi se stále daří ICTY unikat.