Papež se bude po Česku vozit ve dvou papamobilech

Vatikán – S víc než dvoutýdenním předstihem poslal papež Benedikt XVI. do Česka dva své papamobily. Oba sněhobílé mercedesy dnes česká dopravní firma naložila přímo ve Vatikánu, už ve středu by měly dorazit do Česka. Jedním bude jezdit papež po Brně, druhý pak míří do Prahy. Nakládání obou vozidel doprovázela ve Vatikánu přísná bezpečnostní opatření. Podílí se na nich mimo jiné i česká policie. Nejutajovanější byla dnes ta část vozu, v níž papež během návštěv stojí a zdraví věřící. Tu zakrývala bílá plachta.

První papamobil přepravní firma vyloží v Brně, kde se bude konat první ze dvou plánovaných papežských mší. Druhý by měl být vyložen v Praze. Papeže bude v Praze i Brně vozit český řidič. 

Benedikt XVI. přijede na třídenní návštěvu do České republiky 26. září. Vedle Brna bude druhou mši sloužit 28. září ve Staré Boleslavi, kde se zúčastní svatováclavských oslav. Svatému Václavu se také pokloní.  

Papamobil…


… je speciálně upravený vůz, ve kterém je papež ochráněn, ale zároveň je dobře vidět, a může tak na venkovních akcích zdravit davy věřících. Vůbec poprvé využil papamobil papež Jan Pavel II.

Papež Benedikt XVI. nejčastěji používá právě takové vozy, jaké budou k vidění i během jeho návštěvy v Česku. Jde o speciálně upravený Mercedes ML 430, který má v zadní části prosklený prostor, v němž pak papež sedí a zdraví věřící. Papež nejprve do proskleného prostoru vstoupí. Poté, co se zde pohodlně usadí, zvedne ho hydraulický výtah do takové polohy, aby byl dobře vidět.

Papeže chrání neprůstřelné sklo a neprůstřelná střecha. Boční karoserie a podvozek automobilu jsou navíc vyztuženy. Uvnitř vozidla sedí kromě řidiče i bezpečnostní agent a také dva papežovi pobočníci.

Vydáno pod