Viceprezident USA přiletěl do Iráku - opět neohlášeně

Bagdád - Americký viceprezident Joe Biden přiletěl na neohlášenou návštěvu Iráku. Má se během ní sejít s tamními představiteli i s americkými vojáky, kteří v zemi působí. Podobnou návštěvu absolvoval začátkem července. Jeho nynější cesta přichází právě v den, kdy byl po devíti měsících z vězení propuštěn irácký novinář Muntadar Zajdí, který loni v prosinci hodil botami po prezidentu Georgi Bushovi. V důsledku toho se stal pro Iráčany národním hrdinou.

Biden se během návštěvy bude snažit přimět tamní politiky k tomu, aby překonali neshody, které mezi nimi přetrvávají. Setká se s šíitským premiérem Núrím Málikím, s prezidentem Džalálem Talabáním, který je Kurd, s prezidentem autonomního Kurdistánu Masúdem Barzáním a s velitelem amerických jednotek v Iráku generálem Rayem Odiernem.

Biden, který má na starosti americkou politiku vůči Iráku, přijel do Iráku podruhé za tři měsíce. Administrativa prezidenta Baracka Obamy usiluje o to, aby iráčtí šíité, sunnité a Kurdové vyřešili sporné otázky týkající se například správy ropných nalezišť, jež jsou třetí největší na světě. Spojené státy se obávají, že by tyto rozpory mohly v budoucnu narušit křehkou bezpečnostní situaci Iráku.

USA budou muset zvýšit počet svých vojáků v Afghánistánu

V červenci se američtí vojáci stáhli z iráckých měst a definitivně mají tuto zemi podle plánů prezidenta Obamy opustit do konce roku 2011, bojové jednotky by měly být pryč do konce příštího srpna. Spojené státy budou muset ještě zvýšit počet svých jednotek v Afghánistánu, pokud chtějí uspět v boji s povstalci z hnutí Taliban. Během slyšení v Senátu to uvedl šéf sboru náčelníků generálního štábu amerických ozbrojených sil Mike Mullen. Teď mají Američané v Afghánistánu 62 tisíc vojáků, což je téměř dvakrát tolik než před osmi lety, kdy jejich mise v Afghánistánu začala.

Boje v Afghánistánu
Zdroj: ČT24