Maďarsko přijme vězně z Guantánama

Budapešť - Maďarsko přijme jednoho vězně ze základny Guantánamo. Na mimořádné tiskové konferenci to dnes prohlásil premiér Gordon Bajnai. Podle jeho slov bude v nejbližších dnech vybráno jedno jméno ze seznamu zadržovaných, kteří by přicházeli v úvahu. Tento člověk se zúčastní 18měsíčního integračního programu a pak se bude moci v Maďarsku usadit natrvalo. Půjde o Palestince. Podle zpravodaje ČT Ladislava Kerekeše je cílem tohoto kroku napravit pověst Severoatlantické aliance pošramocenou právě podmínkami vězňů na Guantánamu.

„Maďarsko podporuje zrušení věznice na Guantánamu, které ohlásil prezident Spojených států, a proto souhlasilo s tím, že přijme jednoho bývalého vězně,“ řekl Bajnai na tiskové konferenci.

Americký diplomat Daniel Fried, který má na starosti vyjednávání o uzavření Guantánama, ujistil, že u žádného z kandidátů na přesídlení do jiné země nepanují obavy spojené s bezpečnostními riziky.

Spojené státy věznici na Guantánamu zřídily v roce 2002. Jsou v ní zadržovány osoby podezřelé z terorismu. Zařízení často kritizují organizace na ochranu lidských práv. Prezident Barack Obama krátce po svém lednovém nástupu do Bílého domu nařídil věznici zavřít. Nyní se řeší, kam propuštěné vězně umístit. Některým by totiž v jejich vlasti mohlo hrozit pronásledování. Od Obamova nástupu do úřadu byla do zahraničí převezena už více než desítka vězňů, ČR je přijmout odmítá.

Vydáno pod