Vrah v Ohiu popraven zatím nebyl - kat zaboha nemohl najít žílu

New York - Ve věznici Lucasville v americkém státě Ohio odložili na poslední chvíli popravu vraha - na jeho ruce totiž nemohli najít žílu, do níž by vstříkli smrtící jed. Vhodnou žílu hledal popravčí tým marně dvě hodiny. Trápení odsouzence ukončil až guvernér státu Ted Strickland, který jeho smrt oddálil o týden. Zákony státu Ohio neumožňují popravy jinak než injekcí. Dvaapadesátiletý Romell Broom byl v roce 1984 odsouzený k trestu smrti za únos, znásilnění a vraždu 14leté dívky.

„Náš tým se snažil najít vstupní bod do vhodné žíly, ale všechny nalezené body byly nepoužitelné,“ prohlásila mluvčí věznice Julie Walburnová. „Přitom během lékařské prohlídky vypadaly žíly přístupně,“ dodala. Odsouzenec podle ní s popravčím týmem plně spolupracoval a snažil se s hledáním žíly pomoci. „Je to pro nás z lidského i právního hlediska neprozkoumané území,“ uvedla mluvčí s narážkou na skutečnost, že správa věznice ani popravčí tým nejsou zákonem oprávněni exekuci o své vůli přerušit, ani když se vyskytnou nečekané problémy. Musí se snažit problémy odstranit a popravu dokončit.

Dokonce i členové rodiny zavražděné dívky, kteří popravě mohli přihlížet jako svědci, byli nakonec silně rozrušeni. „Čekali, že se tím celá věc konečně uzavře, a toho se jim nedostalo,“ uvedla Walburnová.

Trest smrti v USA

Z 50 amerických států jich 15 trest smrti zrušilo. Podle Amnesty International bylo loni v USA popraveno 37 lidí, což je nejméně od roku 1994. Spojené státy se ale přesto v počtu poprav za loňský rok zařadily na čtvrté místo na světě za Čínu (1718), Írán (346) a Saúdskou Arábii (nejméně 102).

Není to poprvé, co má stát Ohio problém s popravou smrtící injekcí. Již v roce 2006 trvala poprava odsouzence z obdobných důvodů hodinu a půl. Snaha popravčího týmu vstříknout nejdříve podávané sedativum do příliš tenké žíly neměla úspěch. Odsouzenec opakovaně vrtěl hlavou a říkal „Nefunguje to, nefunguje to“, nakonec však zemřel.